Τα συγκεκριμένα φάρμακα παθοφυσιολογικά προκαλούν ένα «μπλοκάρισμα», σε ότι αφορά τη δραστηριότητα των D2 υποδοχέων της ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια. Η δραστηριότητα αυτή εξαρτάται, σε ότι αφορά την κλινική τους εικόνα, από δυο ουσιαστικούς παράγοντες.
Ο πρώτος είναι η συγκεκριμένη δόση του φαρμάκου που προκαλεί αυτές τις διαταραχές και σε ευθεία αναλογία βρίσκεται και η ηλικία του ασθενούς.
Όσο νεαρότερος είναι ο ασθενής και όσο μεγαλύτερη είναι η δόση του φαρμάκου, τόσο πιο ισχυρές και δύσκολα θεραπεύσιμες είναι οι δυσκινησίες που παρουσιάζουν. Αυτά τα δυο σημεία σηματοδοτούν συγκεκριμένα μια ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη του ιστορικού.
Πάρα πολλές φορές, παρατηρούμε σε ασθενείς που, μετά από ένα ακόμη επιπόλαιο εγκεφαλικό τραύμα, δείχνουν μια ιδιαίτερη τάση στο να αποθηκεύουν πράγματα ή να μην κάνουν περιττά έξοδα, κατά τη γνώμη τους, και γενικά να προσέχουν τον εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους υπέρμετρα έναντι τρίτων ή άλλων ανθρώπων Περισσότερα...
Μια από τις πιο σπουδαίες διαγνωστικές εξετάσεις είναι αυτές του βλέμματος Περισσότερα...
Παρακολουθούν τώρα*
CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o
*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
Sorry, there was a YouTube API error: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet,status&playlistId=UUPeVwbctHRL1pUH0xzwIvmQ&maxResults=30&key=AIzaSyCxgcI7RsB21pyQ2hJADZEKxvy5Vz9zMRY are blocked. Please make sure you performed the steps in this video to create and save a proper server API key.