Αυτού του είδους οι δυσκινησίες εμφανίζονται μετά από εβδομάδες ή ακόμη και χρόνια, ύστερα από μια θεραπεία διαρκείας με ουσίες, οι οποίες έχουν και αντιντοπαμινεργική δράση.
Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι διαφόρων ειδών ψυχοφάρμακα, κυρίως βουτυροφαινόνες ή συνδυασμός ψυχοφαρμάκων με αντιεμετικά, τα οποία συσσωρεύονται με τα χρόνια και προκαλούν σαν παρενέργεια αυτές τις «καθυστερημένες» δυσκινησίες.
Πρόκειται στην περίπτωση αυτή για διαταραχές μυϊκού τόνου και για κινητικές διαταραχές σε διάφορα μέλη ή μύες του σώματος, οι οποίες έχουν χαρακτηριστικές τονικές συσπάσεις και δυσκολεύουν την ομαλή κίνηση του ασθενούς, πολλές φορές συνοδεύονται και από δυσκαταποσία ή από λαρυγγική δυστονία.
Στην σύγχρονη ιατρική κοινωνία, το πρόβλημα της άνοιας είναι με σιγουριά το υπ‘αριθμόν ένα στις προσπάθειες των ερευνητών και των θεράποντων ιατρών Περισσότερα...
*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
Sorry, there was a YouTube API error: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet,status&playlistId=UUPeVwbctHRL1pUH0xzwIvmQ&maxResults=30&key=AIzaSyCxgcI7RsB21pyQ2hJADZEKxvy5Vz9zMRY are blocked. Please make sure you performed the steps in this video to create and save a proper server API key.