• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Λυκοειδής σκλήρυνση

Λυκοειδής σκλήρυνση

Λυκοειδής σκλήρυνση

Λυκοειδής σκλήρυνση είναι ένας τίτλος που χρησιμοποιείται από το 1972 μετά από μια έρευνα που έκαναν, σε ότι αφορά βιβλιογραφικά σημειώματα, Αμερικάνοι ερευνητές και δημοσιεύτηκε σε νευρολογικό περιοδικό. Στη Βιονευρολογική παρατηρούμε τακτικά αυτή την εμφάνιση της μορφής της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για την εμφάνιση της σκλήρυνσης, κυρίως στο νωτιαίο μυελό, με σπάνιες εστίες στον εγκέφαλο που είναι έτσι διεσπαρμένες που να ξεγελάνε έντονα το διαγνώστη, ακόμη και αν έχει τα κατάλληλα ευρήματα. Έτσι λοιπόν αρχίζει κανείς και αμφιβάλλει αν υφίσταται η σκλήρυνση κατά πλάκας ή όχι.

Μια θετική «υποστήριξη» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εύρεση των αντισωμάτων της καρδιολιπίνης και των αντιφωσφολιπιδικών συνδρόμων.

Στην ουσία, μετά από πολλές αναλύσεις και προσπάθειες, βρέθηκε ότι η λυκοειδής σκλήρυνση είναι μια μορφή αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου που εμφανίζεται κυρίως με εστίες στο νωτιαίο μυελό και όχι τόσο στον εγκέφαλο και χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει άτυπη κλινική δραστηριότητα .


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η διανοητική καθυστέρηση του παιδιού και οι οχτώ πρώτοι μήνες της ζωής
Οι οχτώ πρώτοι μήνες της ζωής αποτελούν ένα ουσιαστικό ορόσημο για να γίνουν οι εξετάσεις που χρειάζονται προκειμένου να αποφανθεί κανείς για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος όσο και του εγκεφάλου Περισσότερα...



Υαλουρονιδάση και αναζωογόνηση των κυττάρων
Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας έκαναν ένα σημαντικό βήμα και διαπίστωσαν ότι το ένζυμο υαλουρονιδάση επικαθήμενο στη σωστή θέση κοντά στα εγκεφαλικά κύτταρα είναι δυνατόν να δημιουργήσει προϋποθέσεις κυτταρικής αναγέννησης και νέας μάθησης. Περισσότερα...



Μικρή διαταραχή εγκεφαλικών κυττάρων και επιληψία
Είναι γνωστό πλέον ότι μέσω νευροφυσιολογικών ερευνών με την καταγραφή του πολύωρου ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ακόμη και η μικρή διαταραχή κάποιων εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσει μικρές ή μεγάλες επιληπτικές κρίσεις∙ αυτή η γνώση όμως δεν είχε και την ανάλογη εξήγηση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit