Βιονευρολογικά

Σκλήρυνση κατά πλάκας με άτυπη κλινική εικόνα

Σκλήρυνση κατά πλάκας με άτυπη κλινική εικόνα

Πάρα πολλές φορές ενώ έχουμε μια άτυπη κλινική εικόνα, βρίσκουμε τυχαία ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία, η οποία είναι ενδεικτική για σκλήρυνση κατά πλάκας. Ακόμα πιο πολύ «μπερδεύεται» η κατάσταση, όταν παρατηρούνται τέτοιου είδους εστίες και στο νωτιαίο μυελό και κυρίως στον αυχένα.

Περισσότερο ακόμη γίνεται πιο «περιπλεγμένη» η υπόθεση, όταν εκεί ανακαλυφθούν και διάφορα αντισώματα, όπως είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Έχουμε στην περίπτωση αυτή μια κατάσταση, η οποία μοιάζει με σκλήρυνση κατά πλάκας, χωρίς να έχει την τυπική κλινική εφαρμογή, και το αποτέλεσμα είναι να θεωρούμε ότι υφίσταται «κάτι», αλλά δεν μπορούμε να λάβουμε έντονα θεραπευτικά μέτρα, γιατί δεν είμαστε σίγουροι για τη διάγνωση.

Σε αυτή την περίπτωση ο χειρισμός πρέπει να είναι άμεσος, να γίνεται θεραπεία και να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παρακλάδι του αυτοάνοσου νοσήματος της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που άσχετα με το όνομα έχει να κάνει με μια ανοσολογική αντίδραση, η οποία μεταδίδεται τόσο μεταξύ των αντισωμάτων, όσο και των κυττάρων.

Εκεί λοιπόν μπορούμε να ψάξουμε τα διάφορα αντισώματα, τα οποία θα εμφανίζονται θετικά, για να είμαστε σίγουροι για την ανοσολογική αντίδραση της όλης κατάστασης. Βέβαια, τα πλέον «προσιτά» σε αυτή την περίπτωση είναι της καρδιολιπίνης και τα αντιφωσφολιπιδικά.