Γλυκόζη και εγκέφαλος
Η γλυκόζη αποτελεί ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Μετρώντας λοιπόν το μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο μπορούμε να έχουμε μία σαφή εικόνα για τη λειτουργική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Μία σύγχρονη μέθοδος που εφαρμόζεται σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων η οποία διαθέτει μηχανικές δυνατότητες μέτρησης του μεταβολισμού της γλυκόζης σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Ανάλογα αν αυτή είναι μεγάλη ή μικρή, μεταβάλλεται ή αλλάζει μετά από κάποια κλινικά δεδομένα, δίνει στο διαγνώστη ιατρό τη δυνατότητα λεπτομερούς εξέτασης της λειτουργικότητας των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι λοιπόν, έχουμε μία νέα παράμετρο η οποία έχει αποδειχτεί ουσιαστική σε ότι αφορά την έρευνα της μνήμης και της δυσλειτουργίας της.