Βιονευρολογικά

Βλεφαρόσπασμοι και οφθαλμικές κινήσεις

Βλεφαρόσπασμοι και οφθαλμικές κινήσεις

Σε καταστάσεις υψηλής φωτοευαισθησίας, κυρίως σε άτομα τα οποία έχουν φωτοφοβία ή παρόμοιες ενοχλήσεις, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, προηγούνται του βλεφαρόσπασμου και των συσπάσεων των μυών, έντονες οφθαλμικές κινήσεις  προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτές οι οφθαλμικές κινήσεις τις αντιλαμβάνεται ο ασθενής και μερικές φορές προσπαθεί να τις διορθώσει ή να καταφύγει στην προστασία κάποιας «σκοτεινής» γωνίας, προκειμένου να «ηρεμήσει» την όλη κατάσταση.

Δυστυχώς, αυτές τις περιπτώσεις τις συναντάμε τακτικότερα στα παιδιά, τα οποία ακριβώς δεν μπορούν να ελέγξουν ή και να καταλάβουν, εφόσον δεν τους έχει εξηγηθεί το νόημα των «σπαστικών» οφθαλμικών κινήσεων και έτσι γίνονται «θύματα» ολόκληρης της εξέλιξης της παθολογικής αυτής κατάστασης.

Οι οφθαλμικές κινήσεις πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα στο έντονο φως και όταν έχουμε ένα ιστορικό, όπου ξέρουμε ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης, ιδιαίτερα όταν είμαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, μπορεί να φέρει συσπάσεις προσώπου, σώματος ή ακόμη και των μελών.

Αποτελεί πολλές φορές το έναυσμα και για επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες κυρίως είναι σε παιδιά με φλεγόμενη φωτοευαισθησία ή φωτοφοβία.

Δηλαδή, στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον ερεθισμό του ήλιου και εξαιτίας αυτού τις οφθαλμικές κινήσεις, ανεβοκατεβάζουν το χέρι τους μπροστά στα μάτια, έτσι ώστε να έχουνε μια «ησυχία» στον τομέα αυτό.

Αυτό ακριβώς δημιουργεί το αντίθετο αποτέλεσμα˙ ερεθίζεται το οπτικό νεύρο και κατ΄επέκταση όλος ο εγκέφαλος και ολοκληρώνονται γενικευμένοι σπασμοί μετά από την κατάσταση αυτή.

Είναι ένα σημείο που πρέπει να αναφέρεται στα νεαρά άτομα που έχουν αυτή την ευαισθησία για να προφυλάσσονται έγκαιρα.