Νευρικό σύστημα και οι σπασμοί
Οι σπασμοί είναι έντονες και μη ελεγχόμενες αναταράξεις τμημάτων ή ολόκληρου του σώματος. Στη διάρκεια των σπασμών, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, έχουμε μια σύσπαση μυών και μετά μια χαλάρωση και επανάληψη του ιδίου φαινομένου μια ή πολλές φορές ή και για αρκετή ώρα.
Οι σπασμοί έχουν ποικίλες αιτίες, εξωτερικές και εσωτερικές˙ π.χ. ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που έξω μπορεί να προκαλέσει ένα σπασμό των μυών, αλλά κατά κύριο λόγο οι σπασμοί ξεκινούν από τον εγκέφαλο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και σε καμία περίπτωση την ιατρική, όταν έχουμε την εμφάνιση των σπασμών, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Πρέπει να ελέγχουμε τον εγκέφαλο, άσχετα με ποια αίτια η με ποια αφορμή βρίσκεται ο ασθενής στο ιατρείο ή παρουσιάζει τους σπασμούς.
Εκεί βέβαια χρειάζεται να προσέξουμε τη συμπτωματολογία, διότι υπάρχει μια σειρά από στοιχεία, τα οποία κανείς πρέπει να καταγράψει προκειμένου να κατανοήσει με σαφήνεια από που προέρχονται οι σπασμοί και αν είναι δυνατόν από ποιο μέρος του εγκεφάλου και με ποια συχνότητα, έτσι που να μπορέσει κανείς να αντιδράσει θεραπευτικά που είναι και ο στόχος της ιατρικής.
Πάντως το θέμα των σπασμών είναι μια καθημερινότητα σε κάθε ιατρείο και εκείνο που το διαφοροποιεί και για το γιατρό και για τον ασθενή είναι η ένταση, το «βάρος», ο ρυθμός της επανάληψης και η διαταραχή της καθημερινότητας.
Βέβαια, περισσότερο γνωστοί είναι οι επιληπτικοί σπασμοί, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε σπασμούς από πολλές άλλες αιτίες και σε πολλά νοσήματα και μάλιστα με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.
Πρέπει κανείς να έχει μεγάλη γνώση του θέματος, έτσι ώστε να μπορεί να είναι πληροφορημένος και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αντιδράσει όπως πρέπει για αυτή την «ιστορία».