Πόσο σοβαρή είναι η έλλειψη ιωδίου;
Στη Βιονευρολογική, πάρα πολύ τακτικά σε διαφορετικά περιστατικά που παρουσιάζονται, αναρωτιόμαστε πράγματι πόσο σοβαρή είναι η έλλειψη ιωδίου για έναν ασθενή.
Κάθε φορά αυτή η ερώτηση είναι και διαφορετική, διότι πράγματι εξατομικεύεται χωρίς κανένας να περιμένει μια τόσο μεγάλη ποικιλία εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων στην έλλειψη της από ασθενή σε ασθενή.
Βασικά το κύριο χαρακτηριστικό του ιωδίου είναι η ρύθμιση κυρίως της λειτουργίας του θυρεοειδούς, αλλά και άλλων εγκεφαλικών σχηματισμών που οι περισσότερες είναι ακόμη άγνωστες και έχουμε μόνο την υπόνοια.
Π.χ. όπως στο πάρκινσον , ότι έχουμε και εκεί μια συμμετοχή. Εκεί όμως που έχουν άμεση σχέση οι διαταραχές του μεταβολισμού του ιωδίου και η περιεκτικότητα του στον οργανισμό, είναι οι καταστάσεις κρετινισμού και ιδιαίτερα οι καταστάσεις μνήμης.
Είναι τα δυο σκέλη, στα οποία συνήθως οι νευρολόγοι «σκοντάφτουν» πολύ τακτικά και τα έχουν πολλές φορές προς αντιμετώπιση, διότι παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα σε μεγάλη ποικιλία και κανένας δεν μπορεί να φανταστεί εάν υπάρχει και κατά πόσο συνάφεια με την περιεκτικότητα του ιωδίου, διότι η μέτρηση της δεν είναι μια ρουτίνα για την καθημερινότητα.
Πρέπει κανείς στοχευμένα και σίγουρα να κατευθυνθεί προς την «ισορροπία» του ιωδίου ανά περίπτωση και ανά κατάσταση, προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να δημιουργηθεί μια δυνατότητα εύρεσης θεραπευτικής αγωγής ανά περίπτωση.
Βέβαια, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει συμπτώματα όπου υποψιαζόμαστε, αλλά με το ιώδιο συμβαίνει πολλές φορές και ιδιαίτερα ανά χώρα να έχει διαφορετική περιεκτικότητα στις τροφές και έτσι ανάλογα με τις μεταβολές της διατροφικής συνήθειας να παρουσιάζονται και αλλοιώσεις των κλινικών εικόνων. Πάντως, σε περιπτώσεις διαταραχών μνήμης ή απώλεια της κριτικής ικανότητας, ο έλεγχος του ιωδίου είναι απαραίτητος.