Βιονευρολογικά

Γνωστικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας

Γνωστικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας

Τα τελευταία χρόνια με την περιβαλλοντολογική μόλυνση να αυξάνεται συνεχώς, αλλά και τα διαγνωστικά μέσα να αναπτύσσονται επίσης με ταχύ ρυθμό, βρίσκουμε όλο και περισσότερα παιδιά, τα οποία έχουν γνωστικές διαταραχές και κυρίως ότι αφορά τη σκέψη, τη μνήμη και την κριτική ικανότητα.

Η παρουσία αυτών των διαταραχών γίνεται όλο και πιο συχνότερα και όλο περισσότερο προβληματική, διότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται αυξημένες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού και βρογχοκηλών, κυρίως από την παιδική ηλικία.

Ο λόγος για αυτό είναι η διαταραχή του ιωδίου που υπάρχει γενικά στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον, καθώς επίσης και σε ποικιλία τροφών. Τα τελευταία γεγονότα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με ραδιενεργά ενισχυμένα στοιχεία, έχουν αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο.

Οι νευρολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι σε περιοχές που ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες σε αυτήν την προσέγγιση, έχουμε αυξημένα ποσοστά διανοητικών καθυστερήσεων ή άλλων νευρολογικών διαταραχών, μέσω των οποίων φτάνουν πολλές φορές και στον κρετινισμό.

Πρέπει για να το αποφύγουμε να γίνεται ένας τακτικός έλεγχος, τόσο του θυρεοειδούς αλλά και του νευρικού συστήματος, κυρίως με ένα εγκεφαλογράφημα πολύωρης καταγραφής και με ψυχομετρικές εξετάσεις.

Όσο πιο νωρίς γίνεται αυτός ο έλεγχος, τόσο πιο καλά είναι για τον ασθενή, δεδομένου ότι υπάρχει το περιθώριο κανένας να προλάβει θεραπευτικά αρκετά πράγματα και να «συντονιστεί» με την όλη κατάσταση.

Πρέπει δε οι γονείς που έχουν τέτοια προβλήματα να ενημερώνονται εγκαίρως και εκτεταμένα για το πιθανό κίνδυνο, πριν αρχίσουν να παίρνουν από μόνοι τους οποιουδήποτε είδους φάρμακα ή συμπληρώματα.