Κατάθλιψη και χαρτογράφηση
Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου είναι μια μέθοδος καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας που «συλλέγεται» με τον ηλεκτροεγκεφαλογράφο.
Στη Βιονευρολογική εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιούμε τη μέθοδο αυτή, προκειμένου να ελέγχουμε διάφορες ψυχιατρικές ασθένειες και νευρολογικά νοσήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και η επιληψία. Η μέθοδος αυτή έχει βρεθεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμη, ιδιαίτερα γιατί είναι ανέξοδη και ασφαλής χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια.
Με τη χαρτογράφηση καταγράφονται τα διάφορα νευρωνικά τόξα του εγκεφάλου, δηλαδή οι περιοχές εκείνες που με τη λειτουργία τους ορίζουν τη συμπεριφορά, τόσο σε επιληψία όσο και σε κατάθλιψη. Είναι δυνατόν πλέον να προσδιορίσουμε ποιοι νευρώνες «γεννούν» αυτές τις διαταραχές, πως συμπεριφέρονται, ποια ώρα της ημέρας και με ποιον τρόπο.
Αντίστροφα δε, έχοντας αυτές τις γνώσεις, μπορούμε πλέον να επηρεάσουμε άμεσα τον εγκέφαλο με τεχνικές, όπως π.χ. ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός ή οπτογενετική, κατευθείαν σε αυτό το σημείο που υπάρχει το πρόβλημα. Βέβαια με μεγαλύτερη εξειδίκευση είναι πιθανόν αυτά να φτάσουν και σε επίπεδο κυττάρου, οπότε πλέον μιλάμε για δυνατότητα ριζικής επέμβασης.