Βιονευρολογικά

To «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν

To «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν

Ο Κερτ Λέβιν στη δεκαετία του τριάντα και σαράντα ήταν από τις μεγάλες προσωπικότητες της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Κοντά στο Φρόϋντ, ο Εβραίος αυτός γιατρός ανέπτυξε τη θεωρία, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα και παραμένει μπορούμε να πούμε θεμελιώδης για την ψυχολογία και ουσιαστική σε ότι αφορά την έρευνα της επικοινωνίας και της προσωπικότητας, ότι προσωπικότητα και περιβάλλον ρυθμίζουν τη συμπεριφορά.

Μπορεί βέβαια αυτό να διατυπωθεί και αντίθετα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, δηλαδή, μπορεί η συμπεριφορά να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος και της προσωπικότητα του ατόμου. Πάντως το πρόσωπο, όπως και να έχει, το άτομο δηλαδή βρίσκεται στη μέση αυτής της εξίσωσης και πάντα παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Το με ποιόν τρόπο γίνεται και πως αναπτύσσεται, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, τα οποία για να αναλύσει κανείς πρέπει να γράψει ολόκληρο βιβλίο. Για αυτό δεχόμαστε αυτά εδώ τα πράγματα, τα οποία έχουν καταγραφτεί, εξελιχθεί και κωδικοποιηθεί από αρκετούς σαν το «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν. Δηλαδή, το περιβάλλον πάει στο πρόσωπο και το πρόσωπο στο περιβάλλον και τα δυο μαζί.

Η συμβίωση τους προκαλεί τη συμπεριφορά του κάθε προσώπου. Μια απλή εξίσωση, αλλά με τεράστια σημασία που δυστυχώς στην καθημερινότητα της ιατρικής πράξης δεν τη λαμβάνουμε πάντα υπόψη, με αποτέλεσμα να χάνουμε σπουδαίο πληροφοριακό υλικό για αυτές τις καταστάσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τη μια ή την άλλη θεραπευτική αγωγή.

Πρέπει το άτομο πάντα να σκέφτεται ότι δεν είναι μόνο, αλλά δέχεται τον επηρεασμό του περιβάλλοντος και πρέπει να γνωρίζει ότι η συμπεριφορά του απορρέει από αυτό τον επηρεασμό.

Εάν αυτό δεν τον ευχαριστεί, τότε θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, προκειμένου να τροποποιήσει, όπως αυτός κατευθύνει, την ανάλογη απόδοση του και συμπεριφορά μέσα στην κοινωνία, όπως γίνεται με τους προπονητές και το ποδόσφαιρο.