Πόνος και γεύση
Ο πόνος και η γεύση , ιδιαίτερα στην περιοχή του φάρυγγα και του στόματος και στα γύρω μαλακά μόρια, αποτελεί ένα ιδιαίτερο ιατρικό αντικείμενο. Όταν συμβαίνει να παρουσιάζεται κάποιο ανάλογο σύμπτωμα εκεί, πρέπει να λαμβάνονται πολλές εκδοχές υπόψη από το διαγνώστη γιατρό.
Είναι τόσο πλούσια η νεύρωση από διάφορα τμήματα του νευρικού συστήματος με διάφορες «ειδικότητες» που η εξέταση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και επιμελής, έτσι ώστε να κατευθυνθούν αργότερα και τα διαγνωστικά μέσα, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία ή οι νευροφυσιολογικές εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα.
Πάρα πολλές φορές, σχεδόν στις περισσότερες, ακριβώς επειδή η στενή ανατομική σχέση των διαφόρων οργάνων εκεί είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την επακριβή λεπτομερή διάγνωση, διαιωνίζεται η όλη κατάσταση, επαυξάνεται και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.
Το «μυστικό», πέρα από τη λεπτομερή εξέταση, είναι το ακριβές ιστορικό της εξέλιξης και η πολύ προσεκτική συνεργασία με τον ασθενή, που πρέπει τόσο κατά την εξέταση όσο και κατά το ιστορικό να αναλύει τα διάφορα ερεθίσματα, έτσι ώστε να μπορέσει ο διαγνώστης γιατρός να ξεχωρίσει τι έρχεται, από πού και πόσο δύσκολο είναι το να εντοπίσει τη μια ή τις πολλές εστίες του «κακού».
Βέβαια, τον τελευταίο λόγο θα δώσει η ολόκληρη διάγνωση με τα εργαστηριακά ανάλογα ευρήματα και κυρίως της μαγνητικής τομογραφίας που θα «παραγγελθούν» για την περίπτωση αυτή. Το ευχάριστο είναι πως με τον εντοπισμό του προβλήματος έχουμε τις περισσότερες φορές αυτόματα και τη λύση του.