Βιονευρολογικά

Ψυχωτική αντίδραση μετά από σωματική και ψυχική υπερένταση

Ψυχωτική αντίδραση μετά από σωματική και ψυχική υπερένταση

Υπάρχει διάφορα επαγγέλματα, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, που κατά διαστήματα απαιτούν από τα άτομα έντονη σωματική ή πνευματική εργασία.

Αυτό πολλές φορές συνοδεύεται, και εκεί είναι το ιδιαίτερα δυσάρεστο της υπόθεσης, από μια μεγάλη στέρηση ύπνου και μια υπερπροσπάθεια να κρατηθεί κάποιος «ξύπνιος», προκειμένου να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται και το λάθος˙ πολλοί να πιστεύουν ότι πρέπει παράλληλα με την υπερένταση αυτή να έχουν δημιουργήσει και εκείνες τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα φέρουν την ανάλογη αποδοτικότητα.

Δηλαδή, με «λίγα λόγια» φέρνουν τον οργανισμό σε μια κατάσταση ακραίας προσπάθειας, γεγονός που πολλά ιδιόμορφα άτομα δεν αντέχουν τις πιέσεις αυτές και εκδηλώνουν ψυχικές αντιδράσεις. Τέτοια συμπτώματα είναι η διαφυγή ιδεών, η απομόνωση, οι ιδέες παρακολούθησης, οι έντονες διαταραχές ύπνου μέχρι και ψευδαισθήσεις.

Συνιστάται λοιπόν, σε ανθρώπους που δουλεύουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, πρώτα από όλα να έχουν μια χαρακτηριστική εικόνα για τη χαρακτηριοδομή τους και για την κατάσταση τους, ίσως βοηθούμενη από ένα ειδικό. Δηλαδή με λίγα λόγια να ξέρουν τα όρια τους, μέχρι που μπορούν να πάνε και τι πρέπει να γίνει, όταν παρουσιαστούν τα συμπτώματα.

Κατά δεύτερο λόγο, αυτός ο ειδικός πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται περισσότερο με διάφορες ανώδυνες και αναίμακτες καταστάσεις, όπως είναι οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι με το μαγνητικό τομογράφο ή ακόμη πιο ειδικότερα με νευροφυσιολογικά τεστ, όπως είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Όταν σε αυτά τα άτομα κανείς ξέρει αυτά τα όρια, τότε μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ρυθμίζει θεραπευτικά και την όλη τους δραστηριότητα, χωρίς να επηρεάζει την ψυχική τους υγεία και να εμποδίζει και την εργασιακή τους απόδοση.