• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στις βαριές εγκεφαλικές βλάβες

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στις βαριές εγκεφαλικές βλάβες

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στις βαριές εγκεφαλικές βλάβες

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποτελεί, όπως διαπιστώνουμε και στη Βιονευρολογική, ένα μοναδικό διαγνωστικό «εργαλείο», σε ότι αφορά τα βαριά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα αλλά και για την παρακολούθηση της πορεία αυτών.

Πέρα από αυτό, είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητο «εργαλείο», σε ότι αφορά την παρακολούθηση της πορείας μιας νόσου και της φαρμακευτικής αγωγής στις περιπτώσεις αυτές.

Μια από τις χαρακτηριστικές μορφές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, όπως φαίνεται και στην εικόνα, είναι η εναλλαγή της ισοηλεκτρικής γραμμής με ξαφνικές εκφορτίσεις σε διάφορα στάδια.

Αυτή η μορφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι ενδεικτική για εκτεταμένη βαριά εγκεφαλική βλάβη και είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το γιατρό, τόσο το θεράποντα όσο και το διαγνώστη.

Πέρα όμως από αυτήν την κατάσταση, ουσιαστικό είναι ότι όταν έχουμε τέτοιες εκφορτίσεις μπορούμε να προϊδεάσουμε ακόμη και την πορεία της νόσου. Είναι ένας πολύ καλός δείκτης που σε σχέση με την κλινική εικόνα διαφωτίζει το θεράποντα γιατρό και για την πορεία της νόσου και για την αξία της θεραπευτικής αγωγής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η προοδευτική εξέλιξη της συμπτωματολογίας στη σπονδυλοπαρεγκεφαλιδική αταξία
Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία αυτής της νόσου, όπως έχουμε παρατηρήσει και στη Βιονευρολογική, είναι ότι ενώ ξεκινάει σχετικά «ανώδυνα», πολύ αργά, ήρεμα, αλλά σταθερά αναπτύσσει, πέρα από τις διαταραχές της βάδισης και της δυσαρθρίας, σε δεύτερο στάδιο επιπλέον συμπτώματα Περισσότερα...



«Χτυπώ» ή «φεύγω»
Στις οριακές προσωπικότητες η σκέψη των ατόμων είναι καταλυμένη από μια έντονη υπερδραστηριότητα, που καμιά φορά φτάνει να μπλοκάρετε από αισθήματα φόβου και πολλές φορές να οδηγούνται οι ίδιοι σε πανικό, έτσι ώστε ή να τρέχουν να φύγουν πανικόβλητοι ή να «ορμούν» πάνω στο αντικείμενο του θυμού τους Περισσότερα...



Οι πρωτεΐνες TAU
Οι πρωτεΐνες TAU έγιναν γνωστές τα τελευταία χρόνια αν και είχαν ήδη εντοπιστεί από το γιατρό ερευνητή Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου πήρε και η ομώνυμη αρρώστια Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit