Η νόσος του Leber και η συννοσηρότητα
Η νόσος του Leber εάν και σπάνια διαγιγνώσκεται από την πρώτη στιγμή που θα εκδηλωθεί, εντούτοις πλέον με τα σημερινά τεχνικά μέσα, τουλάχιστον από ότι γνωρίζουμε στη Βιονευρολογική, και με τις σύγχρονες οφθαλμιατρικές γνώσεις, είναι εύκολο πλέον να εντοπιστεί και μάλιστα στην ακριβή της έκταση και ένταση.
Εκείνο που χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή είναι ποτέ να μην παραμελείται μια νευρολογική εξέταση του νευρικού συστήματος γενικά και εκτεταμένα, διότι στις περιπτώσεις της ασθένειας του Leber εμφανίζεται συννοσηρότητα με άλλες βαριές νευρολογικές ασθένειες.
Ποιες είναι αυτές; Άνοια, αταξία, προοδευτική σπαστική παραπληγία, νοητική σύγχυση, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.τ.λ. είναι περιπτώσεις που κανένας μπορεί να διαφοροδιαγνώσει και ένας έμπειρος νευρολόγος ακόμη να προσπαθήσει και με θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες να βελτιώσουν όλη την κατάσταση και να κάνουν την καθημερινότητα του ασθενούς πιο εύκολη.
Πρέπει να τονιστεί με μεγάλη σημασία η νευρολογική εξέταση όλου του οικογενειακού δέντρου στις περιπτώσεις της νόσου του Leber. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές εμφανίζονται οι κληρονομικές ασθένειες πρώτα, πριν τη νόσο του Leber και έχουν ένταση μεγαλύτερη τα δικά τους συμπτώματα από αυτά της ιδίας της νόσου.
Μόνο ένας ειδικός που έχει την ικανότητα και τη γνώση να διαφοροδιαγνώσει αυτά τα «πράγματα» μπορεί να βοηθήσει κατάλληλα και να ολοκληρώσει αυτή την έρευνα. Βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί τουλάχιστον στις δικές μας Μεσογειακές χώρες οι ασθενείς δε συνεργάζονται σε αυτό το σημείο˙ πολύ περισσότερο οι οικογένειες τους, ιδιαίτερα όταν ακούν ότι πρόκειται για κληρονομικά νοσήματα.
Με τα χρόνια όμως έρχεται η εξέλιξη και η εξέλιξη «ανοίγει τα μάτια» και δέχονται να υποστούν τη διαδικασία της εξέτασης που πολλές φορές είναι σωτήρια για αυτούς.