Ο φαύλος κύκλος του πανικού και της ημιπάρεσης
Όταν λέμε ημιπάρεση εννοούμε την ελαφρά αδυναμία έως παράλυση των άκρων της μιας μεριάς τους στόματος. Η ημιπάρεση συνήθως εκδηλώνεται μετά από καταστάσεις πανικού, όταν προϋπάρχει αυτό που λέμε μια «θέση ελαχίστης αντίστασης».
Δηλαδή, αυτός που συμβαίνει να το παθαίνει, έχει μια κυκλοφοριακή ή κάποια άλλη αδυναμία και εισερχόμενος ο πανικός, οποιασδήποτε αιτίας, δυναμώνει αυτό το αίσθημα που φέρνει καινούργιο πανικό, αυξάνοντας έτσι το φαύλο κύκλο.
Στη νευρολογία, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, στην καθημερινότητα δυστυχώς είναι πάρα πολύ συνηθισμένο το ένα σύμπτωμα να γεννά το άλλο, ιδιαίτερα όταν υπεισέρχεται μέσα η ψυχική αναταραχή που δεν αφήνει την ηρεμία στον ασθενή να σκεφτεί σωστά και να αντιδράσει ανάλογα.
Βέβαια, αυτό μεγαλώνει και γίνεται επικινδυνότερο, όταν αυξάνοντας αυτές τις καταστάσεις, οι ανησυχίες του ασθενούς επεκτείνονται σε μορφή διαγνωστικής «αγωνίας» στο γιατρό.
Πρέπει πάντα να κυριαρχεί η ηρεμία όσο και αν τα συμπτώματα, έτσι όπως τα βλέπουμε, τα περιγράφουμε, δεν τα αντιμετωπίζουμε ήρεμα και αφήνουμε να παρασυρθούμε από τον πανικό.
Τότε με σιγουριά θα δημιουργηθεί εκείνη η νευρολογική εικόνα, την οποία πάμε να αποφύγουμε. Κορυφαία εκδήλωση της θα είναι ένα μείγμα πανικού με πόνο, τον οποίο είναι αρκετά δύσκολο να τον καθησυχάσεις με την εξέλιξη της θεραπείας. Συνεπώς, πρωτεύει η ηρεμία και η ησυχία σε αυτά τα θέματα, οπωσδήποτε.