Τα πολυπαραγοντικά γονίδια, δηλαδή αυτό σημαίνει πολλά μαζί, παίζουν ένα ρόλο ουσιαστικό και στην κατασκευή και στην λειτουργία του εγκεφάλου.
Αρκεί μια μικρή «ασυνεννοησία» μεταξύ τους να δημιουργήσει λειτουργικά, ανατομικά και συνθετικά προβλήματα έτσι ώστε να παρουσιάζονται οι διάφορες ασθένειες κάτω από ποικίλες μορφές, τις περισσότερες φορές σχεδόν αδιάγνωστες για τις σημερινές δυνατότητες της διαγνωστικής μεθοδολογίας και ψυχιατρικής.
Συγκεκριμένα, το γονίδιο οχτώ και ο βραχύς του κλάδος, το 8p, έχει την ευθύνη για την εμφάνιση νοσημάτων όπως η νόσος του Σαρκό – Μαρί Τούθ ή αλλιώς σπονδυλική νευροπάθεια, τα διάφορα λεμφώματα που συνοδεύουν τις νευρολογικές παθήσεις, τον συγγενή υποθυρεοειδισμό με νευρολογικέςεπιπτώσεις,σχιζοφρένεια κ.τ.λ. .
Στην Βιονευρολογική, η πείρα έδειξε όπου μπορεί να γίνεται μια τέτοια ανίχνευση, είναι πάρα πολύ σπουδαίο και για την μετέπειτα διάγνωση και θεραπεία.
Βέβαια, αυτό στις μέρες μας είναι και ακριβό και δύσκολο, αλλά σαν δυνατότητα ξέρουμε ότι υπάρχει και αρκετές φορές βοηθάει ουσιαστικά αν και θεραπευτικά έχει ελάχιστη σημασία.