• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Δέκατα» και νευρικό σύστημα

«Δέκατα» και νευρικό σύστημα

«Δέκατα» και νευρικό σύστημα

Πάρα πολλά άτομα έχουν μικρά σκαμπανεβάσματα του πυρετού («πυρέτια»), τα οποία είναι ενδεικτικά για μια παθολογική κατάσταση, κυρίως μια νευρική αντίδραση, η οποία όμως είναι ένα σήμα χειροτέρευσης της γενικής και σωματικής και πνευματικής λειτουργίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υποψιαζόμαστε ότι έχουμε μια εγκεφαλική διαταραχή, διότι ο πυρετός κατά κανόνα ρυθμίζεται στον εγκέφαλο και όταν ξεπερνάει ένα ορισμένο όριο, τότε έχουμε μια καταστροφή των πρωτεϊνών και άσχημο μεταβολισμό. Πρέπει να φανταστούμε ότι με την άνοδο του πυρετού κατά ένα βαθμού κελσίου προκαλεί το διπλάσιο μεταβολισμού, ενώ κατά δυο βαθμούς κελσίου το τετραπλάσιο.

Δηλαδή, όταν έχουμε μια εγκεφαλική δυσλειτουργία που οδηγεί στα ανεβοκατεβάσματα πυρετού, όπως συνήθως γίνεται στις αλλεργίες, τότε έχουμε και αυτόματα μια επιρροή του μεταβολισμού προς τα πάνω, με αποτέλεσα το άτομο να χρειάζεται ειδική θεραπευτική αγωγή. Πάρα πολύ πρέπει να προσέχουμε τον πυρετό που κατά κανόνα σχεδόν σε καμία ασθένεια δεν μπαίνει κανείς στον κόπο να τον μετρήσει, παρά μόνο όταν είναι στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Οι διακυμάνσεις του πυρετού είναι σχεδόν πάντα «παρούσες» σε πάρα πολλά νευρολογικά ή ψυχιατρικά σύνδρομα. Ο γιατρός δεν μπορεί να επηρεάσει όλη αυτή την κατάσταση, χρησιμοποιώντας σαν μέτρο τον πυρετό και ιδιαίτερα αυτά τα οποία λέμε «δέκατα».

Η άνοδος του πυρετού πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, διότι τα όρια των διακυμάνσεων είναι πολύ ουσιαστικά για πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες. Ιδιαίτερα στις ιογενείς εγκεφαλίτιδες και στις αλλεργικές διαταραχές έχουμε οξείες μεταβολές, οι οποίες διαρκούν για λίγο, αλλά όχι τόσο έντονα πολλές φορές ώστε να γίνουν αντιληπτές.

Συνεπώς, σε κάθε σημείο που αισθανόμαστε καταβολή, αδυναμία ή οτιδήποτε άλλο, ξεκινάμε μετρώντας τον πυρετό και ενημερώνοντας το γιατρό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πως το natalizumab προκαλεί σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στη σκλήρυνση κατά πλάκας;
Μια πολύ επικίνδυνη ένδειξη υπερδοσολογίας και παρενεργειών του φαρμάκου natalizumab σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδίως όταν το λαμβάνουν για πολύ καιρό, είναι η εμφάνιση μυοκλονιών σε όλο το σώμα με παράλληλη παρουσία ανοϊκών καταστάσεων, συμπτωμάτων από την όραση και την παρεγκεφαλίδα και πυραμιδικών και εξωπυραμιδικών συνδρόμων, δηλαδή διαταραχές της βάδισης Περισσότερα...

Υπερπυρηνική παράλυση και βραδυγλωσσία
Πολύ τακτικά άτομα με παρκινσονικές διαταραχές έχουν ένα σύμπτωμα που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και το οποίο αλλοιώνει την ομιλία. Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit