• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Δυστυχώς, είναι μια πάρα πολύ δυσάρεστη κληρονομική αρρώστια του αμφιβληστροειδούς και μπορεί κατά βάση να μεταβιβαστεί με το αυτοσωμικό επικρατή, υποχρεωτικό τύπο με τον εξής Χ-φυλοσύνδετο τρόπο˙ σε «απλά ελληνικά» αυτά σημαίνουν ότι είναι μια βαριά κληρονομική νόσος, η οποία σταδιακά προσβάλλει όλες τις στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς.

Δημιουργεί ήδη διαταραχές της όρασης από την παιδική ηλικία, προσβάλλοντας και τους δυο οφθαλμούς. Στην αρχή υπάρχει δυσχέρεια στο ημίφως, γιατί προσβάλλεται πρώτα από όλα ο αμφιβληστροειδής γύρω από την ωχρά κηλίδα, με αποτέλεσμα έτσι να έχουμε ένα δακτυλιοειδές σκότωμα, το οποίο βαθμιαία εκτείνεται προς τα έξω.

Η εξέλιξη είναι βραδεία αλλά ουσιαστική και οι περισσότεροι των ασθενών μένουν τυφλοί σε ηλικία γύρω στα σαράντα πέντε έως πενήντα ετών. Πολλές φορές συνυπάρχουν καταρράκτες και γλαυκώματα.

Η προσεκτική εξέταση με το οφθαλμοσκόπιο και γενικά με τα νέα μοντέρνα μηχανήματα της οφθαλμολογίας δείχνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μια «μετανάστευση» της μελαγχρωστικής στιβάδας του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή εκεί ακριβώς που βρίσκεται ο «πάτος» του αμφιβληστροειδούς έχουμε εναπόθεση χρωστικής ουσίας με εμφάνιση σωματιδίων σε διάφορα σημεία που απλά δεν έπρεπε να υπάρχουν.

Αυτό επιβεβαιώνεται και με το αμφιβληστροειδογράφημα, δηλαδή την κάρτα γραφής της ηλεκτρικής δραστηριότητας του αμφιβληστροειδούς που κατά κανόνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγράφεται από πολύ νωρίς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μαγνητική τομογραφία και εγκεφαλογράφημα: ανοίγουμε ένα «παράθυρο» στον εγκέφαλο
Μέχρι τώρα, λέγοντας τώρα μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, η κλινική νευρολογία είχε κυρίως στόχο την ανακάλυψη μικρών, ανατομικών, λειτουργικών διαταραχών στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Οι τρεις επικίνδυνες μέρες του εγκεφαλικού
Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τρεις με τριάντα μέρες μεταξύ της κλινικής εμφάνισης του εγκεφαλικού και της αναμονής της χειροτέρευσης του έως και την κατάληξη του ασθενούς Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit