• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι δεσμιδώσεις στη νόσο του κινητικού νευρώνα

Οι δεσμιδώσεις στη νόσο του κινητικού νευρώνα

Οι δεσμιδώσεις στη νόσο του κινητικού νευρώνα

Οι δεσμιδώσεις αποτελούν ένα βασικό στοιχείο διάγνωσης κλινικά του κινητικού νευρώνα.

Φυσικά δεν είναι το απόλυτο διαγνωστικό στοιχείο, διότι πρέπει να ξέρουμε ότι εμφανίζονται και σε άλλες νευρολογικές ασθένειες.

Συνεπώς, όταν παρουσιάζουμε δεσμιδώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν εμφανίζονται στη γλώσσα, όπως είναι στην περίπτωση της «σίγουρης» πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, τότε πρέπει να δείχνουμε μια αναμονή με τη διάγνωση.

Επίσης και στην κινητική νευροπάθεια και σε άλλες πολυνευροπάθειες μπορούν να αναφερθούν διάφορες μορφές δεσμιδώσεων που παρουσιάζονται κατά καιρούς και ιδιαίτερα μετά από στρες, κούραση ή κατανάλωση διεγερτικών ουσιών.

Κατά την περίπτωση αυτή είναι δυνατόν οι περιπτώσεις των δεσμιδώσεων να βαδίζουν με παράλληλη αύξηση των τενοντίων αντανακλαστικών. Πρέπει σε ότι αφορά τη νόσο του κινητικού νευρώνα, σε σύγκριση πάντα με τις δεσμιδώσεις, ο κλινικός γιατρός να διατηρήσει μια απόσταση.

Να τα λαμβάνει μεν υπόψη του σαν ένα παθολογικό στοιχείο, αλλά χωρίς να δίνει σε αυτά την ιδιαίτερη κλινική βαρύτητα, όταν έχουμε άλλα στοιχεία˙ π.χ. η αδυναμία ή η δυσαρθρία.

Γενικά, θέλει μεγάλη προσοχή η εκτίμηση της και κατά κύριο λόγο να γίνεται προσπάθεια να μην επηρεαστεί ο ασθενής από την πορεία των δεσμιδώσεων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κύτταρα – καθρέφτες (mirror cells)
Όπως έχει διαπιστωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ως κύτταρα – καθρέφτες ορίζονται εκείνα τα νευρολογικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την κατανόηση των κινήσεών μας, της γλώσσας, καθώς επίσης και την κατανόηση κινήσεων τρίτων ανθρώπων. Περισσότερα...



Μπορεί να «χειραγωγηθεί» ο εγκέφαλος;
Γνωρίζουμε ότι οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι τέτοιες και κατανέμονται κατά διαφορετικές περιοχές, ανάλογα με το είδος τους, αλλά και με τη χροιά τους Περισσότερα...



Εγκεφαλικές διαταραχές σε αποφράξεις της σκληράς μήνιγγας
Το κύριο χαρακτηριστικό που παρατηρήσαμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μετά από χρόνιες ιγμορίτιδες και μετά από εκτεταμένες λοιμώξεις του σφηνοειδούς μετωπιαίου ή σφηνοειδούς κόλπου, έντονους πυρετούς, προσβολή των κρανιακών νεύρων, ιδιαίτερα αυτού του τριδύμου, υπάρχει παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και ένα οίδημα γύρω από τους οφθαλμούς ή στις μετωπιαίες δομές Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit