• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι η κοπρολαλία;

Τι είναι η κοπρολαλία;

Τι είναι η κοπρολαλία;

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά για τους ειδικούς νευρολόγους κάτι συνηθισμένο που συνοδεύει διάφορα κινητικά τικ.

Κατά την κοπρολαλία, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, κάποιες απότομες κινήσεις της κεφαλής ή των άκρων συνοδεύονται από βωμολοχίες, οι οποίες είναι στερεότυπες επαναλαμβανόμενες σε ένταση και ρυθμό.

Κατά κύριο λόγο, εμφανίζεται γύρω στα δεκαπέντε και μετά από εκεί και πέρα παραμένει, τις περισσότερες δε φορές αυξάνεται σε σημείο που να κάνει την κοινωνική συμβίωση των πασχόντων πολύ δύσκολη με τα υπόλοιπα άτομα.

Είναι περίεργο που αρκετές φορές αυτά τα άτομα αναγκάζονται ή να δίνουν συνεχώς εξηγήσεις αν συμβεί κάτι τέτοιο ή να κρεμούν μια πινακίδα από το λαιμό τους που να προειδοποιεί τους τριγύρω για το πρόβλημα που έχουν.

Όσο «γκροτέσκο» και αν εμφανίζεται το γεγονός αυτό, πρέπει να ληφθεί σοβαρή νευρολογική μέριμνα, προκειμένου να μειωθεί η ένταση ή να εξαλειφθεί το αντανακλαστικό αυτό, πριν προχωρήσει και γίνει τόσο έντονο βίωμα που δεν μπορεί να το «αποχωριστεί» ο ασθενής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές φορές είναι αναγκαστική και η εξωτερική μηχανική επέμβαση. Π.χ. διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός ή άλλες παρόμοιες μορφές επεμβάσεων. Δεν πρέπει κανένας, και από την παιδική ηλικία ακόμη, να φείδεται θεραπευτικών δυνατοτήτων και οποιοδήποτε συνδυασμό, προκειμένου να προκαλέσει μείωση του φαινομένου αυτού.

Σε αντίθετη περίπτωση, το άτομο απομονώνεται συνεχώς κοινωνικά, διακατέχεται από ψυχωτική αντίληψη κοινωνικής συμπεριφοράς και μπορεί να φτάσει σε ακραία κατάθλιψη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τραυματισμός και πόνος στο πρόσωπο
Πολλές φορές στη Βιονευρολογική,συναντάμε ένα «μείγμα» συμπτωμάτων από πόνο και απώλεια της αίσθησης στο πρόσωπο, ιδιαίτερα μετά από μια τραυματική εμπειρία Περισσότερα...



Νευροψυχιατρικά συμπτώματα σε δυσλειτουργία της μνήμης
Στη Βιονευρολογική έχουμε δει ότι μια οξεία αύξηση των συμπτωμάτων σχιζοφρένειας, κατάθλιψης, διαταραχών του ύπνου, επιληψίας κ Περισσότερα...



Γιατί αυτοτραυματίζονται οι ασθενείς;
Ασθενείς, οι οποίοι αυτοτραυματίζονται με την αίσθηση ότι αυτοτιμωρούνται είναι αρκετοί και τους συναντά κανείς τακτικά σε νευροψυχιατρικά ινστιτούτα, όπως είναι η Βιονευρολογική Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit