• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλικό, σακχαρώδης διαβήτης, θάνατος

Εγκεφαλικό, σακχαρώδης διαβήτης, θάνατος

Εγκεφαλικό, σακχαρώδης διαβήτης, θάνατος

Η «δυάδα του θανάτου» για τις περιπτώσεις των εγκεφαλικών είναι όταν αυτά συνδυάζονται με διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας ύπουλος εχθρός που υπονομεύει την υγεία του ανθρώπου γενικά, σε όλα τα όργανα και σε κάθε μέρος του σώματος.

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, το πιο ευάλωτο σημείο αυτής της διαδικασίας με το σακχαρώδη διαβήτη είναι ο εγκέφαλος, όπου ιστοί, αγγεία και ενδιάμεσοι σύνδεσμοι διαβρώνονται χρόνια από το διαβήτη, έτσι που να βρίσκεται όλη η σύνθεση των εγκεφαλικών σε μια συνεχή αδυναμία, σε ένα λεγόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στις περιπτώσεις αυτές που ακριβώς υπάρχει αυτή η «δυάδα» επεισοδίου του εγκεφαλικού με το σακχαρώδη διαβήτη, το ρίσκο για μια άσχημη κατάληξη είναι πάρα πολύ μεγάλο. Συνεπώς, σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς προσέχει πάρα πολύ, όταν έχει σακχαρώδη διαβήτη και προσέχει ακόμη περισσότερο, όταν ο διαβήτης συνδυάζεται με στοιχεία ενδεικτικά για τυχόν επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Π.χ. οι ίλιγγοι, η αστάθεια, εμβοές, πονοκέφαλοι, θολούρες, διαλείψεις κ.τ.λ..

Στη σύγχρονη κοινωνία είναι ο πιο τακτικός συνδυασμός προβλημάτων για αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι θα πρέπει πάση θυσία και με «οποιοδήποτε» κόστος να έχουμε τακτικές εξετάσεις του εγκεφάλου, κυρίως ηλεκτροεγκεφαλογραφικά, αλλά και με τη μαγνητική τομογραφία, όταν υπάρχει σακχαρώδη διαβήτης.

Αυτό πρέπει δε να γίνεται, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται καμία «έντονη» συμπτωματολογία. Η πρόληψη σε αυτές τις καταστάσεις σώζει ζωές.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η «φυσιολογική» διάρκεια της θλίψης
Σε όλες τις κοινωνίες, άσχετα με τις συνήθειες και της διαφοράς κουλτούρας μεταξύ τους, υπάρχει πάντοτε ένας άγραφος νόμος για τη διάρκεια της θλίψης Περισσότερα...



Παχυσαρκία και μυελοπάθεια
Τακτικά συνδέονται οι δυο έννοιες κάτω από το πρίσμα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ότι μπορούν να συμβούν σε περιπτώσεις που έχουμε χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Περισσότερα...



Η σημασία της μυελίνης για το νευρικό σύστημα
Εδώ στη Βιονευρολογική, στα χρόνια που ασχολούμαστε με τα απομυελινωτικά σύνδρομα και προσπαθούμε κυρίως να καταλάβουμε τη λειτουργία ή δυσλειτουργία της ύπαρξης τους, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν να είναι ένας μεγάλος υπολογιστής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit