O οφθαλμος, πονος και φλεγμονες - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ O ΟΦΘΑΛΜΟΣ, ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

O οφθαλμός, πόνος και φλεγμονές

O οφθαλμός, πόνος και φλεγμονές

O οφθαλμός, πόνος και φλεγμονές

Αν φανταστούμε τον οφθαλμό μέσα στον οφθαλμικό κόγχο σαν μια μπάλα, πρόκειται για μια κοιλότητα με ζελατινούχα ουσία που περιβάλλεται από τρείς χιτώνες.

Οι χιτώνες είναι συγκεκριμένοι, ο ένας είναι ο εσωτερικός και είναι ο αμφιβληστροειδής, ο οποίος είναι και ο φωτοευαίσθητος και περιλαμβάνει τα ερεθίσματα που διαβιβάζονται από τον εγκέφαλο. Ο ενδιάμεσος είναι ο ραγοειδής, ο οποίος έχει τα αγγεία και έχει την τροφοδοσία του οφθαλμού και είναι και ο εξωτερικός λευκός χιτώνας.

Σε ότι αφορά το ραβδοειδή πυρήνα είναι δυνατόν να προκληθεί μια σοβαρή λοίμωξη από διάφορους παράγοντες, από τις ουσίες που κουβαλάει το αίμα στα μάτια με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μαζεμένα χαρακτηρίζονται λόγω της φύσεως και της μόλυνσης και της φλεγμονής που υπάρχει σαν ραγοειδίτιδα.

Το χαρακτηριστικό της ραγοειδίτιδας είναι ότι προκαλεί ένα κοκκίνισμα και ένα έντονο πόνο στον οφθαλμό. Είναι κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος αργήσει να λάβει τα μέτρα του, μπορεί να έχει και επιπλοκές, αύξηση των συμπτωμάτων, ακόμη και ένταση της μεγάλης ταχύτητας.

Η ραγοειδίτιδα επίσης μπορεί να έχει «συνεργασία» με άλλες ασθένειες ή να είναι παράγωγο άλλων ασθενειών, άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, πιο συστηματικών, αλλά να εκδηλώνεται εκεί ή να την καταλαβαίνει ο ασθενής το μάτι, γιατί είναι πιο ευαίσθητο το σημείο στον πόνο˙ είναι το σημείο που στο χρησιμοποιεί περισσότερο.

Τη ραγοειδίτιδα πάντως πολλές φορές οι γιατροί και οι ασθενείς την υποτιμούν, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε μεγάλες καταστροφές και μέχρι και απώλεια της όρασης. Για αυτό όταν αισθανόμαστε τέτοιου είδους συμπτώματα, πρέπει να καταφεύγουμε αμέσως στο γιατρό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η πρόβλεψη του "Αύριο" με τα εργαλεία του "Σήμερα"
Πληροφορίες, έρευνα και αναλύσεις πάνω στο πρόβλημα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Περισσότερα...



Τα συναισθήματα και η μέτρηση τους
Από παλιά γνωρίζουμε στη Βιονευρολογική έναν χάρτη που επιδείκνυε τα κέντρα των νευρικών τόξων διαφόρων συναισθημάτων (φωτογραφία). Περισσότερα...



Η καταγραφή μιας νοητικής δραστηριότητας
Μέχρι τώρα, μπορούσαμε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική να παρακολουθήσουμε κάποια λειτουργία από αυτά που έλεγε ή δεν έλεγε ο ασθενής ή σε συνδυασμό με κάποια ευρήματα κλινικών εξετάσεων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit