Ο λαρυγγας και το πνευμονογαστρικο εγκεφαλικο νευρο - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΝΕΥΡΟ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο λάρυγγας και το πνευμονογαστρικό εγκεφαλικό νεύρο

Ο λάρυγγας και το πνευμονογαστρικό εγκεφαλικό νεύρο

Ο λάρυγγας και το πνευμονογαστρικό εγκεφαλικό νεύρο

Ο λάρυγγας είναι από τα σπουδαιότερα όργανα, σε ότι αφορά εκπνοή και λόγο. Είναι η θέση, όπου υπάρχουν οι τένοντες για τις φωνητικές χορδές και πορεύονται ανάλογα με την πορεία του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Οι ίνες στους προσαγωγούς και απαγωγούς φωνητικούς μύες χορηγούνται μεν από το παλίνδρομο, αλλά συμμετέχει και το λαρυγγικό νεύρο.

Είναι μια πολύ λεπτή νεύρωση της όλης περιοχής, η οποία χρειάζεται μεγάλη παρατηρητικότητα, σωστή επισκόπηση από ειδικό γιατρό με ειδικά όργανα και ανάλογες ασκήσεις, προκειμένου να μπορεί κανείς να διασαφηνίσει τα όρια της έκτασης της βλάβης. Χαρακτηριστικά προβλήματα είναι δυσφωνία, αφωνία, βραχνάδα, αδυναμία κατάποσης, πλήρης αδυναμία κίνησης του λάρυγγα με δύσκολη εκπνοή και γενικά βραχεία ένρινη ομιλία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει κανείς να περιμένει να συμβεί κάτι, προκειμένου να αρχίσει να δραστηριοποιείται, σε ότι αφορά την κατάσταση της ομιλίας. Η άμεση διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη.

Βέβαια, οι βλάβες πάντοτε εξετάζονται με μεγάλη προσοχή, αν είναι μονόπλευρες ή αν είναι αμφοτερόπλευρες ή αν συμμετέχει και το άνω λαρυγγικό ή παλίνδρομο λαρυγγικό, η αδυναμία εκφώνησης διαφόρων συμφώνων ή φωνηέντων. Είναι, δηλαδή, μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται και να χειρίζεται από ειδικό για να μη γίνονται λάθη.

Επίσης σε τέτοιες περιπτώσεις, οι χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να είναι πολύ λεπτές με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που αργότερα δημιουργούν νέες περιπλοκές.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι είναι το «ακουστικό» τραύμα;
Πρόκειται για μια παλιά κλινική έκφραση, κατά την οποία έχουμε ένα τραύμα της περιοχής του λιθοειδούς οστού, με αποτέλεσμα διαταραχές ακοής και ιλίγγους Περισσότερα...





Τι συμβαίνει όταν ο ασθενής «προσπαθεί» να προλάβει τον εαυτό του;
Σε αυτό το είδος βαδίσματος, κυρίως που το έχουμε στην περίπτωση του πάρκινσον, ο ασθενής παρουσιάζει κάμψη του κορμιού προς τα μπρος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit