Όταν το κεφάλι στρέφεται αλλού και ο ώμος γυρίζει από την αντίθετη κατεύθυνση
Όταν το κεφάλι στρέφεται αλλού και ο ώμος γυρίζει από την αντίθετη κατεύθυνση
Έχουμε περιπτώσεις που σε εγκεφαλικά περιστατικά στρέφεται το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά του εγκεφαλικού ημισφαίριου κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσεως ή έχουμε και τη στροφή της κεφαλής ομόπλευρα προς το εγκεφαλικό ημισφαίριο στην περίπτωση εμφράκτου.
Αυτό το παράδοξο συμβαίνει, διότι υπάρχει μια διασταυρούμενη μοίρα νεύρων, του λεγόμενου παραπληρωματικού νεύρου, όπου υπερπυρηνικές διασυνδέσεις που ελέγχουν τον ομόπλευρο στερνοκλειδομαστοειδή μυ και τον ετερόπλευρο τραπεζοειδή μυ είναι ταυτόσημες.
Έτσι λοιπόν, όταν υπάρχει μια βλάβη εντός του εγκεφάλου από τη μια ή την άλλη μεριά, ακολουθούν διαφορετικές λειτουργίες των δυο μυών. Δηλαδή, πηγαίνει αντίθετα ο στερνοκλειδομαστοειδής και ομόπλευρα ο τραπεζοειδής.
Έτσι λοιπόν, καμία φορά βλέπουμε το κεφάλι να στρέφεται αριστερά, να «σηκώνει» ώμους δεξιά ο τραπεζοειδής μυς, να εκτινάσσεται πολλές φορές και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των επιληπτικών κρίσεων.
Για γιατρό με εμπειρία στις επιληπτικές κρίσεις και στα διάφορα επιληπτικά φαινόμενα, αυτό είναι σημείο το οποίο βοηθάει πάρα πολλές φορές στην έγκυρη διάγνωση, διότι μπορεί να γίνει κινητικά χωρίς να το αντιληφθεί καν ο ασθενής.
Έτσι λοιπόν, χρειάζεται εξαιρετική παρατήρηση του φαινομένου, όταν έχουμε τέτοιες καταστάσεις, γιατί πραγματικά μπορούν να «προδώσουν» μια διάγνωση που με άλλον τρόπο είναι δύσκολα να δοθεί.
Πρέπει λοιπόν να κοιτάμε τους ασθενείς πολύ προσεκτικά σε όλες τις κινήσεις, τόσο τραχήλου, αυχένα, όσο και κεφαλής, αλλά και παράλληλα των ώμων. Η παρατήρηση αυτή βοηθάει μερικές φορές τα μέγιστα και ίσως ακόμη σώζει και ζωές.