• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αναστάτωση και ψυχική αδράνεια

Αναστάτωση και ψυχική αδράνεια

Αναστάτωση και ψυχική αδράνεια

Η ζωή τον τελευταίο καιρό, λόγω κρίσης, έχει πάρει πολλούς εντατικούς ρυθμούς με ανάλογη διέγερση των «μαγνητικών» πεδίων του καθενός και της ατμόσφαιρας τριγύρω.

Αυτό σημαίνει ότι η ένταση πλέον πηγαίνει από τον ένα στον άλλο, δημιουργώντας ταυτόχρονα πρόβλημα σε οποιονδήποτε έχει μια μικρή διέγερση. Όποια και αν είναι αυτή η διέγερση, από τη στιγμή που μεγαλώνει, επιταχύνεται η δυσκολία της κατανόησης του «αντιπάλου» ή ακόμη του συζητητή.

Επόμενο είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται η σύγκρουση και μαζί με τη σύγκρουση το ψυχιατρικό πρόβλημα. Ο χρυσός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ψυχική αδράνεια από δευτερόλεπτα μέχρι ώρα γιατί όχι και ημέρες.

Εάν κανένας αισθάνεται υπέρ το δέον «τεντωμένος» και νιώθει τα προβλήματα του άλυτα, έτσι που να μην μπορεί να βρει διέξοδο σε αυτά ή να νομίσει ότι πέτυχε κάποιες λύσεις, ενεργοποιώντας ψύχραιμα, ας είναι ακόμη και λάθος, τότε είναι καλύτερα να ακολουθήσει την ψυχική αδράνεια.

Βέβαια, ο όρος «ψυχική αδράνεια» ίσως είναι και μια υπερβολή˙ άλλοι το λένε «συγκέντρωση σκέψης», άλλοι το λένε «διαλογισμό».

Όπως και να έχει, αυτός που «προσβάλλεται» από την ένταση, φροντίζει και έχει μια ηρεμία και μια αδράνεια για κάποιες στιγμές μέχρι να δώσει στο πνεύμα του και γενικά του εγκεφάλου του τη δυνατότητα μιας σωστής επαναλειτουργίας της σκέψης και του συλλογισμού.

Δεν είναι κάτι δύσκολο, είναι κάτι που μαθαίνεται και απλώς μοιάζει με αυτό που λέμε «τραβάς την αναπνοή σου και μετράς ανάποδα μέχρι το δέκα».


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Έρπης, εγκέφαλος και μακροφάγα
Σε μία λοίμωξη από τον ιό του έρπητα στον εγκέφαλο υπάρχει μία χαρακτηριστική διαδικασία η οποία πάντοτε έχει ένα συγκεκριμένο τέλος. Περισσότερα...



Η μαγνητική τομογραφία και το νευρικό σύστημα
Πριν από τριάντα χρόνια περίπου άρχισε να εφαρμόζεται επαγγελματικά και σε μεγάλη κλίμακα η εξέταση του νευρικού συστήματος (κεντρικού και περιφερικού) μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Περισσότερα...



Η κυρία Βέλτ και ο μετωπιαίος λοβός
Η κυρία Βέλτ ήταν μία επιστήμονας η οποία για πολλά χρόνια ασχολείτο με τις διαταραχές της συμπεριφοράς πάντοτε σε σχέση με τυχόν τραυματικές μεταβολές ή άλλες του μετωπιαίου λοβού. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit