Ο συμπαθητικομιμητικος πονος - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο συμπαθητικομιμητικός πόνος

Ο συμπαθητικομιμητικός πόνος

Ο συμπαθητικομιμητικός πόνος

O συμπαθητικομιμητικός πόνος, σε αντίθεση με το νευροπαθητικό πόνο που προέρχεται κυρίως από υποδοχείς του νευρικού συστήματος, προκύπτει από αισθητικά και συμπαθητικά νεύρα.

Κυρίως τον αντιμετωπίζουμε και τον βλέπουμε σε καταστάσεις, όπου υπάρχουν διαταραχές της κυκλοφορίας με τροφικές αλλοιώσεις.

Σε μορφές αρθρίτιδας, αγγειίτιδας ή και άλλες παρόμοιες καταστάσεις πολύ τακτικά βρίσκουμε αυτού του είδους τον πόνο, που μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές που μοιάζουν με τις υπόλοιπες, διότι σε τοπικό επίπεδο έχει τη μορφή αντανακλαστικού πόνου από το σημείο απόληξης του νεύρου μέσω του νευρικού γαγγλίου μέχρι το επίπεδο του νωτιαίου μυελού.

Σε αυτό το επίπεδο οι συμπαθητικές ίνες επικοινωνούν ενδιάμεσα με τις κινητικές ίνες και έτσι έχουμε τον αισθητικό πόνο να μετατρέπεται σε κινητική διαταραχή που δημιουργεί τροφικές αλλοιώσεις. Δηλαδή, δημιουργεί ανωμαλίες στην ανάπτυξη των μυών, ατροφίες, δυσκολίες στην κίνηση, υπεραρθρίτιδες και άλλα δυσάρεστα παρόμοια πράγματα.

Πρέπει να ξεχωρίζουμε αυτές τις μορφές του πόνου, διότι στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα και διαγνωστικά να γίνει αυτό και παράλληλα είναι και πιο εύκολο να γίνει ο διαχωρισμός και να εφαρμοστεί η σωστή θεραπεία.

Ο πόνος βέβαια παραμένει πόνος, αλλά ακριβώς αυτό είναι και το σημείο της σύγχρονης επιστήμης˙ ότι πλέον είναι σε θέση να διακρίνει τα διάφορα είδη και να κατευθύνει τις διάφορες θεραπείες προς διάφορες κατευθύνσεις για την ανακούφιση του ασθενή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τρία χρόνια παρακολούθησης ασθενούς με τη νόσο Alzheimer
Κατά τα έτη 1907 έως 1910 ο ίδιος ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ παρακολούθησε προσεκτικά έναν ασθενή, τον λεγόμενο Johann F, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ασθενής όπου μετά το θάνατο του πλέον τελείως «ντοκουμενταρισμένα» πιστοποιήθηκε μικροσκοπικά και η νόσος του Alzheimer Περισσότερα...



Τι ακριβώς είναι η βασική δραστηριότητα του εγκεφάλου;
H βασική δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι η στιγμιαία αλλά ταυτόχρονα πολλές φορές και διαρκής εμφάνιση μιας νευροχημικής λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία εκφράζεται με κάποια δυναμικά που μπορούν να καταγραφούν από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit