• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μουδιάσματα και «τσιμπήματα» σε νευρολογικούς πόνους

Μουδιάσματα και «τσιμπήματα» σε νευρολογικούς πόνους

Μουδιάσματα και «τσιμπήματα» σε νευρολογικούς πόνους

Ο πόνος όταν προέρχεται από έναν τραυματισμό ενός νευρικού σχηματισμού, σε αντίθεση με την περίπτωση του μη νευρολογικού πόνου, μπορεί να προχωράει αργά, σταθερά και βαθμιαία να κλιμακώνεται, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάζεται σε μια έξαρση ή και σε ένα συνδυασμό των δυο με εναλλαγή.

Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μουδιάσματα και «τσιμπήματα», τα οποία με μορφή επεισοδίου εμφανίζονται στο μεταξύ του παροξυσμού του πόνου. Αυτός ο πόνος, κυρίως, όταν έρχεται και με συνοδεία καψίματος, είναι απόρροια διαταραχής του περιφερικού νευρικού συστήματος και χαρακτηρίζεται περισσότερο σαν πολυνευροπάθεια.

Στα πλαίσια αυτής της πολυνευροπάθειας αρχίζει κυριολεκτικά ένα «χάος». Μπορεί η εναλλαγή των συμπτωμάτων να είναι γρήγορη και η αλλαγή θέσεων τρομακτικά σύντονη έτσι που ο θεράπων γιατρός, βγάζοντας μια γενικευμένη διάγνωση, αρκετές φορές να αισθάνεται ότι είναι «εκτός συνόρων» από την πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Μια πολυνευροπάθεια, νευρολογικού πόνου, είναι πάντα μια ασθένεια με μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων και μπορεί να παρουσιάσει οτιδήποτε που μπορεί κανείς να φανταστεί ή ακόμη και δεν έχει δει.

Άρα λοιπόν, όταν κάποιος ασχολείται με τέτοιους ασθενείς, πρέπει να έχει υπόψη του ότι οτιδήποτε είναι δυνατόν και οποιαδήποτε αντανάκλαση ή προβολή του πόνου είναι ουσιαστική και να πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η παρεγκεφαλιδική αταξία του Φρίντριχ Ράϊχ
Εδώ στην παρεγκεφαλιδική αταξία της νόσου Φρίντριχ Ράϊχ έχουμε πάλι ένα όργανο-στόχο που προσβάλλεται εκφυλιστικά και είναι η παρεγκεφαλίδα Περισσότερα...



Υπάρχει η μορφή της εντοπισμένης αμνησίας;
Ναι. Στη Βιονευρολογική τη βλέπουμε τακτικά μετά από βαριά τροχαία ατυχήματα όπου άτομα που έχουν συμμετάσχει σε αυτά απομονώνουν κάποια γεγονότα και πρόσωπα από τη μνήμη τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Περισσότερα...



Κρανιοεγκεφαλικά τραύματα και διαταραχές της έμμηνου ρύσεως
Η έμμηνος ρύση, οργανικά και ψυχολογικά, αποτελεί για τις γυναίκες ουσιαστικό σημείο αναφοράς για την καθημερινότητα τους Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit