• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

O νευροφυτικός πόνος στη νευραλγία του τριδύμου

O νευροφυτικός πόνος στη νευραλγία του τριδύμου

O νευροφυτικός πόνος στη νευραλγία του τριδύμου

Η νευραλγία του τριδύμου κακώς θεωρείται η «αποκλειστική ασθένεια» του εγκεφάλου ˙ επειδή ίσως ο ακραίος νευροφυτικός της πόνος προβάλλεται στο πρόσωπο.

Στην ουσία συμμετέχει στην όλη διαδικασία και ένα κομμάτι της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, το οποίο με τη σειρά του με ειδικές ίνες συνδέεται με το θάλαμο του εγκεφάλου και ως εκ τούτου στη νευραλγία του τριδύμου σχηματίζεται το ανάλογο νευρολογικό τόξο που προβάλλει τον πόνο αυτό.

Στη νευραλγία του τριδύμου πρέπει ο γιατρός να είναι πάρα πολύ προσεκτικός και να λαμβάνει τρομερά υπόψη του τον ασθενή, διότι υπάρχει η περίπτωση να οξυνθεί σε σημείο τέτοιο που να ξεπεράσει τις δυνατότητες του ασθενούς και να τον οδηγήσει μέχρι και στην αυτοκτονία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που σε αγροτικές περιοχές ή σε περιοχές που δεν υπήρχε επαρκής ιατρική κάλυψη για το θέμα αυτό, τα πράγματα έφταναν σε οριακά τέτοια σημεία, αφού πραγματικά είναι τόσο δυνατός ο πόνος της νευραλγίας του τριδύμου και εναλλασσόμενος, ιδιαίτερα σε εναλλαγές ψυχρού και θερμού, που μπορεί να οδηγήσει στο άκρο της υπομονής και καμιά φορά στην αυτοκτονία.

Βέβαια, σήμερα η νευραλγία του τριδύμου είναι μια «μοντέρνα» αρρώστια που την βρίσκουμε πάρα πολύ τακτικά. Είναι γνωστή στους ασθενείς, περισσότερο γνωστή στους οδοντιάτρους, οι οποίοι έχουν μάθει σιγά σιγά και την ξεχωρίζουν από τον πόνο των δοντιών, έτσι ώστε να κατευθύνουν τον ασθενή στο σωστό γιατρό, προκείμενου να λάβει την άμεση θεραπεία γρήγορα και σωστά.

Η θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου δεν έχει αποκλειστικότητα, όπως πολλοί πιστεύουν στην αντιεπιληπτική αγωγή. Ανάλογα με την περίπτωση είναι μια συμπλεγματική αγωγή που καμιά φορά απαιτεί και χειρουργική παρέμβαση, διότι είναι δυνατόν να προέρχεται και από έντονη αγγειακή πίεση της περιοχής εκείνης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιμελής διάγνωση και η μεγάλη προσοχή με την οποία αναπτύσσεται όλο το διαγνωστικό σκέλος παίζει μεγάλο ρόλο. Πάντως η νευραλγία του τριδύμου δεν μπορεί να περιμένει. Ο πόνος πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μετατραυματικό στρες και αυτοκτονικότητα
Η διευθύντρια του γραφείου πρόληψης αυτοκτονιών του Yπουργείου αμύνης των ΗΠΑ ,η Τζάκι Γκάρικ, θεωρεί ότι η παρατηρηθείσα αυξημένη αυτοκτονικότητα των στρατιωτών και των βετεράνων του πολέμου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο μετατραυματικό στρες Περισσότερα...



Το «βαρύ» πρόσωπο και η δυσαρθρία
Μερικές φορές, όταν έχουμε βλάβες, δηλαδή, μικροέμφρακτα στο πρόσθιο σκέλος της έσω κάψας, στην περιοχή εκείνη, δηλαδή, που είναι γύρω από τα βασικά γάγγλια στον εγκέφαλο, έχουμε και ένα σπάνιο συνδυασμό που είναι με πολύ βαριά δυσαρθρία, εμφανής, και αδυναμία των μυών του προσώπου Περισσότερα...



Η πρωτεΐνη TAU και οι διαταραχές της μνήμης
Στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Alzheimer έχει σημειωθεί μία επιτυχία: συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανίχνευση της πρωτεΐνης TAU στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit