• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εκφυλισμός βασικών γαγγλίων και πάρκινσον

Εκφυλισμός βασικών γαγγλίων και πάρκινσον

Εκφυλισμός βασικών γαγγλίων και πάρκινσον

Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο, όπου διάφοροι εγκεφαλικοί σχηματισμοί δημιουργούν ένα συνδυασμό μεταξύ τους, ο οποίος έχει σαν λειτουργία την κίνηση και την αρμονία των άκρων και της κεφαλής.

Τα βασικά γάγγλια, όπως λέγονται αυτοί οι σχηματισμοί, κινούνται με ένα βασικό νευροδιαβιβαστή που είναι η ντοπαμίνη και ρυθμίζει αυτή τη «δουλειά». Σε διαταραχές της ντοπαμίνης ή των βασικών γαγγλίων, είτε λόγω «ιδίων» καταστάσεων, είτε λόγω άλλων αιτιών π.χ. λοιμώξεων, τοξικότητας, αγγειακών διαταραχών  κ.τ.λ., έχουμε την εμφάνιση της νόσου του πάρκινσον.

Το πάρκινσον τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει ραγδαία, διότι έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πιο τακτικά λόγω της γεροντικής εκφύλισης, αλλά παράλληλα και η τοξικότητα του περιβάλλοντος και των διάφορων άλλων συναφών ασθενειών, λοιμώξεων ή αγγειακών που συμβαίνουν σε αυτό το χώρο.

Το πάρκινσον και γενικά τα βασικά γάγγλια, σαν διαταραχές και εξωπυραμιδικά σύνδρομα που ονομάζονται, πρέπει να έχουν άμεση ιατρική εποπτεία από την αρχή, ακόμα πριν καλά καλά εμφανιστεί η αμιγής νευρολογική συμπτωματολογία, προκειμένου να γίνει ο σωστός θεραπευτικός σχηματισμός για να φέρει μια ανακούφιση του ασθενή.

Με τα τελευταία χρόνια και τα φάρμακα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, η εξέλιξη της θεραπείας του πάρκινσον μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, αλλά υπό τον όρο ότι θα γίνει έγκυρη διάγνωση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Στρες και οφθαλμικός καταρράκτης
Μια από τις πιο επικίνδυνες εξελίξεις για τις οφθαλμολογικές διαταραχές στα νευρολογικά νοσήματα είναι και η δημιουργία του καταρράκτη, μετά από έντονο στρες Περισσότερα...



Εγκεφαλοπάθεια Hashimoto, νόσος του κινητικού νευρώνα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό
Η έρευνα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι μια σπουδαία διαδικασία για όλες σχεδόν τις νευρολογικές και αρκετές ψυχικές παθήσεις. Περισσότερα...



Πώς και η ψυχή φέρνει «διάρροια»;
Ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, σε καταστάσεις στρες, π.χ. σε φοιτητές ή μαθητές, κατά τη διάρκεια εξετάσεων και έντονης ψυχικής πίεσης , παρατηρούμε ότι εμφανίζουν τακτικά διάρροιες ή διαρροϊκά σύνδρομα ή σε αντιστροφή παρουσιάζουν κατάσταση δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit