• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι ακριβώς κάνει ο δείκτης KIR41 στη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Τι ακριβώς κάνει ο δείκτης KIR41 στη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Τι ακριβώς κάνει ο δείκτης KIR41 στη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πρόκειται ασφαλώς για ένα μόριο, το οποίο συμπεριφέρεται με μια ανάλογη για αυτό κατάσταση στην περιοχή των διαύλων του καλίου στον εγκέφαλο.

Από ότι φαίνεται στις μέχρι τώρα παρατηρήσεις και στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, φαίνεται ότι μπλοκάρει τα αυτοαντισώματα εκεί ακριβώς που οι πρωτεΐνες «διαβαίνουν» τη μεμβράνη του κυττάρου από το κανάλι.

Με αυτό τον τρόπο το κανάλι δεν μπορεί να εκπληρώσει τη λειτουργία του ακριβώς και έχει ως αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής την εμφάνιση της νόσου.

Μη μπορώντας δηλαδή να λειτουργήσει καλά ο δίαυλος του καλίου και έχοντας αλλαγές του ηλεκτρικού φορτίου ένθεν και κείθεν της μεμβράνης, το αποτέλεσμα είναι να μην εκπληρώνεται η «δίοδος» του ηλεκτρικού φορτίου και η μετάδοση της αγωγής.

Έτσι έχουμε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο αποτρέπει την ομαλή λειτουργία, που οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις. Το τέλος αυτής της παθολογικής κατάστασης είναι η συμπτωματολογία που παρουσιάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας, δηλαδή οι παρέσεις και οι δυσαισθησίες.

Εάν θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς την όλη αυτή ιστορία από την αρχή της, θα είχε έτσι έναν «προάγγελο» για το τι συμβαίνει στη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα είχε ένα δείκτη, ιδιαίτερα ευαίσθητο για την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.

Εκεί ακριβώς στερούνται οι έρευνες και εντοπίζονται οι ελπίδες μας για ένα καινούργιο μέλλον σε διάγνωση και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το υπερκινητικό παιδί με διάσπαση προσοχής
Το υπερκινητικό παιδί με διάσπαση προσοχής είναι εύκολο να διαγνωστεί από τον ειδικό. Περισσότερα...



Οι ντεντέκτιβ του ύπνου
Η εξέλιξη της επιστήμης μοιραία γεννά και καινούργια επαγγέλματα. Σε προηγμένες χώρες Ευρώπης και Αμερικής, ήδη έχουν εμφανιστεί τέτοια Περισσότερα...



Διαταραχή της προσφάτου και της «παλιάς» μνήμης
Πριν ανακαλυφθούν τα μοντέρνα διαγνωστικά μέσα κυρίως ο μαγνητικός τομογράφος και η 24ωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή πολλοί γιατροί προσπαθούσαν να θέσουν τη διαφοροδιάγνωση άνοιας, κατάθλιψης από τον τρόπο προσβολής της μνήμης. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit