• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γενικά συμπτώματα και ενοχλήσεις στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Γενικά συμπτώματα και ενοχλήσεις στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Γενικά συμπτώματα και ενοχλήσεις στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αρρώστια με πολλά «πρόσωπα» και μπορεί να εμφανίζει έντονα συμπτώματα και σωματικές ενοχλήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να αγνοούνται από κανέναν εξεταστή.

Όταν πλέον γίνει η διάγνωση, μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικίλες θεραπείες για αυτό το λόγο. Παρότι αυτά τα συμπτώματα και οι ενοχλήσεις ταιριάζουν σε πάρα πολλές ασθένειες, στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto θα πρέπει να την δούμε «με άλλο μάτι».

Ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εμφάνιση του πυρετού. Πυρετός με την έννοια της αυξημένης θερμοκρασίας γενικά του σώματος και με τους διάφορους χαρακτήρες που παρουσιάζει είναι πάρα πολύ ουσιαστικό φαινόμενο και πρέπει να αναλύεται προσεκτικά, γιατί είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Μάλιστα μαζί με αυτόν εμφανίζονται και οι διαταραχές της σύστασης του αίματος που πολλές φορές μπορούν και απεικονίζονται στις γενικές εξετάσεις αίματος ή στα παρεμφερή εργαστηριακά ευρήματα. Η βάση όμως της θεραπείας παραμένει πάντοτε η κλινική εικόνα και η σωστή εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς τη χρονική στιγμή κατά την οποία προσέρχεται στο γιατρό.

Άρα όλες αυτές οι εξετάσεις και κυρίως η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος πρέπει να γίνονται προσεκτικά, επανειλημμένα και πάντοτε σε σύγκριση με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ενδιαφερόμενος.

Γενικά, ο έλεγχος του πυρετού είναι ένα από τα σεβαστά διαγνωστικά στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτές. Ο πυρετός αυτός μπορεί να είναι αποτέλεσμα εμφάνισης συννοσηρότητας, δηλαδή της ύπαρξης και μιας άλλης αρρώστιας, δευτερευούσης, ενός κάποιου οργάνου, π.χ. του ύπατος ή της καρδιάς, που συνοδεύει την ασθένεια του Hashimoto.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ξεχωρίζεται η μια αρρώστια αλλά να τις αντιμετωπίζουμε και τις δυο από κοινού, διότι πολλές φορές η μια ασθένεια προκαλεί την άλλη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, χωρίς μετά να μπορεί να γίνει διακριτός ο χωρισμός τους.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Φωτοευαισθησία, ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας
Σε ορισμένες μορφές της σκλήρυνση κατά πλάκας έχουμε παρατηρήσει εδώ στη Βιονευρολογική πολύ τακτικά το «παράπονο» της ύπαρξης μιας φωτοευαισθησίας Περισσότερα...



Η αθηροσκλήρωση και μυελοπάθεια
Η προσβολή των αιμοφόρων αγγείων του νωτιαίου μυελού, εξαιτίας της αρτηριοσκλήρωσης, μπορεί να προκαλέσει και ισχαιμικό επεισόδιο και έμφρακτο Περισσότερα...



Η οπτογενετική στη σύγχρονη νευρολογία
Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοπόρους την Αμερική και τη Γερμανία, στα μεγάλα εργαστήρια αναπτύσσεται μια νέα μέθοδος θεραπείας, η οπτογενετική, σχετικά με ασθένειες του νευρικού συστήματος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit