• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πυρετός και συννοσηρότητα από άλλα όργανα

Πυρετός και συννοσηρότητα από άλλα όργανα

Πυρετός και συννοσηρότητα από άλλα όργανα

Ο πυρετός, όσο και αν φαίνεται περίεργο, αποτελεί μια κλινική εκδήλωση, η οποία αρχίζει και τελειώνει πάνω στον εγκέφαλο, άσχετα με ποια όργανα ή ποιες καταστάσεις επηρεάζει.

Π.χ. μπορούμε να έχουμε ένα ελαφρύ πυρετό από τριάντα οχτώ βαθμούς κελσίου έως τριάντα εννιά βαθμούς κελσίου και να είναι συνέπεια ή από μια λοίμωξη ή από ένα λοιμογόνο παράγοντα ή από μια διαταραχή του θυρεοειδούς, μιας αρρώστιας, μπορεί να είναι μεσογειακός πυρετός, ενδοκαρδίτιδα, φυματίωση ή ακόμη και διάφορες τοξικές διαταραχές.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, που κατά καιρούς εμφανίστηκαν εδώ πέρα στη Βιονευρολογική και κάναμε, κατά τη διάρκεια του πυρετού, αναλυτικές εξετάσεις κυρίως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε συνδυασμό με άλλα π.χ. προκλητά δυναμικά, είδαμε ότι όλες αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν λίγο ή πολύ τον εγκέφαλο, με ανάλογες αντιδράσεις και με ανάλογα ευρήματα στις εξετάσεις.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι να αναφέρουμε πως αυτά τα ευρήματα, μετά την αποθεραπεία, υποχωρούν έως και εξαφανίζονται. Άρα δηλαδή ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που πέραν του ότι συντονίζει τον πυρετό, «παρακολουθεί» και την πορεία του.

Έτσι λοιπόν, σε ειδικές περιπτώσεις, μη συνηθισμένων πυρετών ή σε παιδιά ή σε άτομα προχωρημένης ηλικίας ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή καρκινοπαθείς που λαμβάνουν πληθώρα φαρμάκων, είναι υποχρεωτική η εξέταση του εγκεφάλου κατά περιόδους, τουλάχιστον όταν εμφανίζεται πυρετός.

Ο λοιμωξιολόγος ή ο γιατρός που ασχολείται με τον ασθενή σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει άμεσα να έχει μια γνώση και της εγκεφαλικής λειτουργίας σε πλήρη μέγεθος, έτσι που να μπορεί να αποφασίσει άνετα τόσο και για την κατάσταση της υγείας του τη στιγμή εκείνη όσο πιθανόν και για τυχόν πρόγνωση που υπάρχει. Πέρα από όλα αυτά, βέβαια βασικό ρόλο παίζει η συνδρομή αυτής της γνώσης και για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα «μικροσυμπτώματα» των εγκεφαλικών όγκων
Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει «μικροσυμπτώματα» να εμφανίζονται πριν τη διάγνωση ενός μεγάλου εγκεφαλικού όγκου Περισσότερα...



Τομογραφία εκπομπής φωτονίων (spect)
Είναι μια τεχνική ,που αποδίδει πάρα πολύ, και ιδιαίτερα λίγο παραμελημένη τον τελευταίο καιρό. Η μεγάλη τους χρησιμότητα είναι στο ότι είναι η μόνη που ελέγχει με ακρίβεια την διάσπαση του εγκεφαλικού φραγμού και μπορεί να ερευνήσει ασθένειες, οι οποίες είναι δύσκολα να γίνουν με τις άλλες συνηθισμένες μεθόδου. Περισσότερα...



Το πρόβλημα της διανοητικής καθυστέρησης στις επιληπτικές κρίσεις
Παλιά, όλοι οι νευρολόγοι-ψυχίατροι προσπαθούσαν πάντοτε να βρουν μια σύνδεση μεταξύ της τυχόν υπάρχουσας επιληπτικής κρίσης και διανοητικής καθυστέρησης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit