• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

O ερυθηματώδης λύκος και οι επιληπτικές κρίσεις

O ερυθηματώδης λύκος και οι επιληπτικές κρίσεις

O ερυθηματώδης λύκος και οι επιληπτικές κρίσεις

Πάρα πολύ τακτικά, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, και ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες που υπάρχει εκτενής νευροφυσιολογικός έλεγχος, με το εγκεφαλογράφημα πιστοποιείται η ύπαρξη κάποιων επιληπτικών κρίσεων ή επιληπτογενής δραστηριότητας στο εγκεφαλογράφημα σε ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο.

Είναι βέβαια δύσκολο κανείς να εξηγήσει ή να δεχτεί, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία, ότι όλα αυτά είναι μια νοσολογική οντότητα ή προέρχονται από την ίδια νοσογόνο «πηγή».

Όπως και να έχει το θέμα, η συνύπαρξη αυτή υφίσταται, οι επιληπτικές κρίσεις είναι κάτι που αναφέρονται τακτικά και ίσως με σειρά διαβάθμισης βρίσκονται, μετά την κατάθλιψη και τους πονοκεφάλους, στην τρίτη θέση των νευρολογικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τον ερυθηματώδη λύκο.

Επομένως, και αντίστροφα στην ύπαρξη επιληπτικών κρίσεων ανεξήγητου αιτιολογίας ή μη διαγνωστικής αιτιολογίας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διαφοροδιάγνωση και τα συστηματικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος.

Βλέπουμε ότι υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις μια έντονη πολυπλοκότητα, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, τις καταστάσεις αυτές για νέες νοσολογικές εξελίξεις, τις οποίες πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο κάθε γιατρός που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο.

Οι συνεχείς σειρές ηλεκτροεγκεφαλογραφικών εξετάσεων αποδεικνύουν σχεδόν πάντα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ότι στα νοσήματα που εμπεριέχονται στον ερυθηματώδη λύκο πάντοτε το εγκεφαλογράφημα προς πολλές κατευθύνσεις είναι παθολογικό. Άρα δηλαδή έχουμε απριόρι μιας ασαφής συμμετοχής του κεντρικού νευρικού συστήματος στον ερυθηματώδη λύκο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι συμβαίνει όταν ξεχνάμε πρόσωπα;
Πάρα πολύ τακτικά, παρουσιάζεται μια «αδύναμη» μνήμη σε ορισμένους ανθρώπους ξαφνικά, σε ότι αφορά την αναγνώριση του προσώπου ή της μιμητικής των προσώπων αυτών σε ορισμένες καταστάσεις Περισσότερα...



Τεστοστερόνη και αδυναμία συγκέντρωσης
Μετά από μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση εμφανίζεται συνήθως κατά κανόνα μια διαταραχή της συγκέντρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περισσότερα...



Ψυχοκινητικότητα και ακράτεια
Στην ενασχόληση με νευροψυχιατρικά περιστατικά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο χαρακτηριστικά σημεία (και αυτό γιατί συνήθως οι ασθενείς τα αποκρύπτουν)˙ σε τι κατάσταση βρίσκεται η ψυχοκινητικότητα του ασθενούς και αν υπάρχει κάποιας μορφής ακράτεια ούρων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit