• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργίας του θυρεοειδούς

Μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργίας του θυρεοειδούς

Μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργίας του θυρεοειδούς

Ψάχνοντας τα νευρολογικά νοσήματα τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερο να συνοδεύονται με διαταραχές του θυρεοειδούς, τόσο υποθυρεοειδούς όσο και υπερθυρεοειδούς, κυρίως υποθυρεοειδούς, με τη μορφή ιδιαίτερα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Oι έρευνες μέχρι τώρα έχουν καταδείξει ότι ο θυρεοειδής αδένας έχει ένα πλούσιο σύστημα «αυτοάμυνας» και αυτορρύθμισης. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα κατά κάποιο τρόπο να δρα εν μέρει «ανεξάρτητα» από τον όλο οργανισμό, αλλά από την άλλη μεριά τον κάνει ευάλωτο σε διάφορες μορφές συννοσηρότητας με άλλες ασθένειες.

Για να μπορέσει κανείς να το καταλάβει πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτοί οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας και αυτορρύθμισης του θυρεοειδούς μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν ομαλές συνθήκες λειτουργίας, έστω και κάτω από το καθεστώς υπέρβασης ορισμένων στοιχείων, όπως το ιώδιο.

Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει μεν ένα αυξημένο ποσοστό ιωδίου και να έχουμε μια απόλυτα φυσική θυρεοειδική λειτουργία. Οι αποκλίσεις είναι πολύ λεπτές και οι ισορροπίες ιδιαίτερα ευαίσθητες, έτσι που σε αυτό το σημείο χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αρκετή γνώση.

Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει κανείς να προσέξει είναι να μπορέσει να καταφέρει ακριβώς να οριοθετήσει όσο γίνεται αυτές τις «επιρροές» και να επέμβει ανάλογα κατά περίπτωση φαρμακευτικά ή και με άλλον τρόπο, προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η οπισθοδρομική αμνησία
Από τις εξετάσεις που κάνουμε στη Βιονευρολογική, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να φτάσει κανείς στην ακριβή εντόπιση του εύρους μιας οπισθοδρομικής διαταραχής της μνήμης, χρειάζεται πολύς κόπος Περισσότερα...



Το πρόβλημα του τοπικού ύπνου
Παρατηρώντας εδώ και πολλά χρόνια τις ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές σε ασθενείς με προβλήματα ύπνου, διαπιστώνουμε πολλά νέα ενδιαφέροντα στοιχεία Περισσότερα...



Εμβοές και συγκίνηση
Οι εμβοές και η ανοχή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, παρουσιάζονται τακτικά διαφορετικά σε σχέση με τις συγκινήσεις που βιώνει το κάθε άτομο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit