O διεθνής οργανισμός υγείας και μέτρηση του ιωδίου
O διεθνής οργανισμός υγείας και μέτρηση του ιωδίου
Φαίνεται περίεργο και παράξενο, αλλά υπάρχει ειδικός οργανισμός εντός του παγκόσμιου οργανισμού υγείας κυρίως για τις υπανάπτυχτες χώρες που διεξοδικά κάνει έρευνες, τις οποίες πληροφορούμαστε τα αποτελέσματα τακτικά.
Εδώ στη Βιονευρολογική, σχετικά με το περιεχόμενο του ιωδίου στις τροφές, στο περιβάλλον ή και σε κάθε δυνατή κατάσταση, έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες φυλές πάσχουν από έλλειψη ιωδίου ή μείωση της περιεκτικότητας του ιωδίου στο αίμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται «λαϊκές» αρρώστιες, κυρίως ότι αφορά την αντίληψη μνήμης και ευφυΐα.
Είναι χαρακτηριστικό με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι ασθενείς προστίθενται στον «τομέα» αυτό πλέον κατά οικογένειες ή ομάδες ή και ολόκληρα χωριά, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση για το ιώδιο στον οργανισμό τους.
Βέβαια, όλες αυτές οι καταστάσεις δεν είναι καθημερινή ρουτίνα σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά τα τελευταία χρόνια που άρχισαν και στα μέρη αυτά οι διατροφικές αλλοιώσεις, η ταχυφαγεία, αρχίζει το φαινόμενο και γίνεται έντονο.
Εκδηλώνεται δε με περισσότερο από μια μορφές, διότι η έλλειψη ιωδίου δεν προχωράει κατευθείαν σε ιδιοπαθείς νοσηρές καταστάσεις, αλλά κατά κάποιον τρόπο περνάει πρωτίστως το «φιλτράρισμα» του θυρεοειδούς. Δηλαδή, θα δημιουργήσει προβλήματα στο θυρεοειδή, ο οποίος με τη σειρά του θα επηρεάσει τα άλλα όργανα και κυρίως μέσω του νευρικού συστήματος.
Μια τέτοια περίπτωση, πολύ χαρακτηριστική και με παγκόσμια εμβέλεια τον τελευταίο καιρό που αποτελεί ένα γνήσιο «πονοκέφαλο» για πολλές ιατρικές ειδικότητες, είναι η υποθυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Εκεί λοιπόν ακόμη και σήμερα δε μετριέται προσεκτικά το ιώδιο, προκειμένου να δει κάνεις τι σχέση έχει αυτό με τη νοσολογική αυτή κατάσταση.