Υπαρχει «φυσιολογικη» επιληψια; - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ» ΕΠΙΛΗΨΙΑ;
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Υπάρχει «φυσιολογική» επιληψία;

Υπάρχει «φυσιολογική» επιληψία;

Υπάρχει «φυσιολογική» επιληψία;

Ασφαλώς και όχι. Είναι μια νοσογόνος κατάσταση την οποία βλέπουμε πάρα πολύ τακτικά εδώ στη Βιονευρολογική και την αναλύουμε εκτενώς, διότι σε κάθε ασθενή που έχει αυτό το «πρόβλημα» καταφεύγουμε στην εικοσιτετράωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή, όπου φαίνονται όλες οι αποκλίσεις του εγκεφάλου από το φυσιολογικό.

Βέβαια, είναι πλέον γνωστό εδώ και χρόνια ότι η επιληψία σαν ασθένεια είναι συνδεδεμένη με σύντομο προσδόκιμο ζωής. Στη Σουηδία κάποιοι ερευνητές του νοσοκομείου Καρολίνσκα κάνανε ένα συνδυασμό ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής μεταξύ εβδομήντα χιλιάδων ανθρώπων με επιληψία σε σχέση με εφτακόσιους χιλιάδες Σουηδούς, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι «προβλημάτων» για μια δεκαετία.

Η αναλογία έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής μειώνεται ουσιαστικά στους ασθενείς με επιληψία για διάφορους λόγους, τους οποίους οι Σουηδοί επιστήμονες προσπάθησαν να αρχειοθετήσουν και να τους συγκρίνουν με το βασικό νόσημα.

Βέβαια, όλα αυτά τα στατιστικά δεδομένα δίνουν μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα της επιληψίας που εδώ και χρόνια ταλανίζει περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ανθρώπους τουλάχιστον παγκοσμίως.

Βέβαια, έχουν γίνει τεράστιοι πρόοδοι ότι αφορά τη φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση, όχι όμως και σε σημείο που να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια τελεσίδικη αγωγή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαταραχές ομιλίας και όρασης στις ημικρανίες
Δυο από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα των ημικρανιών είναι, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, οι διαταραχές της όρασης και της ομιλίας Περισσότερα...



Η προοδευτική εξέλιξη της συμπτωματολογίας στη σπονδυλοπαρεγκεφαλιδική αταξία
Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία αυτής της νόσου, όπως έχουμε παρατηρήσει και στη Βιονευρολογική, είναι ότι ενώ ξεκινάει σχετικά «ανώδυνα», πολύ αργά, ήρεμα, αλλά σταθερά αναπτύσσει, πέρα από τις διαταραχές της βάδισης και της δυσαρθρίας, σε δεύτερο στάδιο επιπλέον συμπτώματα Περισσότερα...



Γνωστικές διαταραχές και φόβος
Οι γνωστικές διαταραχές συμβαίνουν, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, κατά κύριο λόγο στον τρόπο σκέψης, σε διαταραχές της μνήμης, δυσκολίες μάθησης ή διαταραχές της γλώσσας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 7/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit