• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρολογική διαπίστωση του ερυθηματώδους λύκου

Νευρολογική διαπίστωση του ερυθηματώδους λύκου

Νευρολογική διαπίστωση του ερυθηματώδους λύκου

Νευρολογικά συμπτώματα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική κατά την παρουσίαση συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, είναι δυνατά και πολλές φορές έντονα. Στον ερυθηματώδη λύκο έχουμε να κάνουμε με μια πολυσυστηματική αυτοάνοση διαταραχή του συνδετικού ιστού με διάφορες κλινικές εκφράσεις.

Ο ερυθηματώδης λύκος συνήθως παρουσιάζεται, πέρα από την αυτοάνοση δική του συμπτωματολογία, και με «συνδρομή» πολλών άλλων οργανικών συστημάτων συνολικά, όπως το κεντρικό νευρικό και το περιφερικό νευρικό καθώς και μυϊκό σύστημα.

Αυτό καθιστά την αρρώστια αυτή «πολυπρόσωπη» και κανένας δεν ξέρει να διαπραγματευτεί με σιγουριά ποιο σύστημα αρχίζει πρώτο, προκαλεί το άλλο ή ποιες από όλες τις καταστάσεις έχουν μια αυτοάνοση αντίδραση που ξεκίνησε σαν έναυσμα για τις υπόλοιπες.

Βέβαια, τον κλινικό γιατρό αυτό που τον ενδιαφέρει ουσιαστικά για την περίπτωση αυτή είναι η δρομολόγηση έγκυρης διαγνωστικής διαδικασίας και κατά συνέπεια χρειάζεται να έχει και μια ευρύτητα διαγνωστικού πνεύματος, όσο αφορά την αντιμετώπιση των άλλων συμπτωμάτων.

Πάντως το σύνολο πρέπει να ληφθεί υπόψη, άσχετα με την ονομασία που θα δοθεί στη μια ή στην άλλη «συμπτωματολογία». Πάντως, η νευρολογική συμπτωματολογία του ερυθηματώδους λύκου είναι σχεδόν πάντα παρούσα σε μικρή ή μεγάλη ένταση και είναι κάτι που πρέπει να καταπολεμηθεί από την αρχή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι χαρακτηρίζει την παθολογική εξάρτηση;
Υπάρχει μια αίσθηση της προτίμησης και της απόλαυσης που μειώνεται και αυξάνει η επιθυμία μιας και επιθυμούμε ολοένα περισσότερο να απολαμβάνουμε αυτό που μας λείπει Περισσότερα...



Απομυελινωτικά συμπτώματα και «σιωπηλή» συμπτωματολογία
Συνήθως, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, εξέλιξη ενός απομυελινωτικού συνδρόμου και κυρίως με τη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, έχει μια άμεση εξάρτηση από τον τρόπο ζωής του καθενός και κάτω από όποια πίεση και ένταση της καθημερινότητας αυτός ζει Περισσότερα...



Μελανοκορτίνες και νευρική ανορεξία
Η νευρική ανορεξία αποτελεί μια χαρακτηριστική διαταραχή άρνησης του φαγητού μέχρι το σημείο ο πάσχων να οδηγηθεί στο θάνατο. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit