• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ψυχωτική αντίδραση, ύστερα από λειτουργική βλάβη

Ψυχωτική αντίδραση, ύστερα από λειτουργική βλάβη

Ψυχωτική αντίδραση, ύστερα από λειτουργική βλάβη

Πάρα πολύ τακτικά οι ασθενείς, όπως βλέπουμε εδώ στη Βιονευρολογική, παρουσιάζουν ψυχωτικά συμπτώματα και μάλιστα έντονα σε διάφορες ορμονικές διαταραχές, π.χ. στην ασθένεια του Hashimoto.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχίζουν με μια αδυναμία συγκέντρωσης, έναν πονοκέφαλο, μια έκδηλη δυσθυμία ή ακόμη και ψυχωτική ένταση για να καταλήξουν πάρα πολλές φορές σε ψευδαισθήσεις, ιδέες παρακολούθησης και αδυναμία συμπεριφοράς και επικοινωνίας.

Δίνει αφορμή αυτό το γεγονός να δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή, σε ότι αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, σε σχέση με την εκδήλωση αυτών των ψυχικών νοσημάτων και το πώς αλληλοεπηρεάζονται ή πως προκύπτει το ένα από το άλλο. Πάντως, η θεραπευτική εμπειρία δείχνει ότι αν κατορθώσει κανείς και θεραπεύσει ένα από τα δυο, έχει άμεση προέκταση ως προς τη γενική καλυτέρευση της εικόνας.

Εκείνο που πραγματικά υποδεικνύει με ένταση αυτή την «ιστορία» είναι ότι κανείς δεν πρέπει να αφήσει αδιερεύνητη τη μια ή την άλλη «περιοχή», όταν υπάρχει τέτοιο ιστορικό ή κάποια τέτοια αντίδραση. Φαίνεται ότι η οργανικότητα και το πνεύμα αλληλοεπηρεάζονται πάρα πολύ και πρέπει να λαμβάνονται σταθερά υπόψη στις διάφορες καταστάσεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαταραχές της άμυνας του οργανισμού και πρόληψη
Ουσιαστικά, η πρόληψη αποτελεί την έναρξη της θεραπείας στις περιπτώσεις που έχουμε μια οποιαδήποτε διαπιστωμένη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος Περισσότερα...



Πόσο επικίνδυνη είναι η μονοσυμπτωματική σκλήρυνση κατά πλάκας;
Η μονοσυμπτωματική κλινική εικόνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας από την εμπειρία μας στη Βιονευρολογική είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο για αυτή την αρρώστια Περισσότερα...



Υπάρχουν χαρακτηριστικά επιληπτικά σύνδρομα του ύπνου;
Από τη δική μας εμπειρία, χαρακτηριστικά στοιχεία μπορεί να εμφανίζουν ορισμένες μορφές επιληψίας στα παιδιά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αμφιλεγόμενη ρολάνδειο επιληψία ή για τις επιληπτικές δομές του πρόσθιου μετωπιαίου λοβού Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit