• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • To αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σαν τελική μορφή αυτοάνοσου νοσήματος

To αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σαν τελική μορφή αυτοάνοσου νοσήματος

To αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σαν τελική μορφή αυτοάνοσου νοσήματος

To αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο σαν τελική μορφή αυτοάνοσου νοσήματος

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο περιγράφτηκε από το Χιούτζ, από τον οποίο και πλέον πήρε το όνομα του και καθιερώθηκε έτσι, κυρίως σε ότι αφορά την κλινική του εικόνα˙ με την εμφάνιση θρομβώσεων, τόσο σε αρτηρίες, όσο και σε φλέβες.

Αυτό που υφίσταται πολλές φορές και ιδιαίτερα στις περιοχές της οπτικής οδού σε θρομβώσεις εννοείται, το έχουμε παρατηρήσει και στη Βιονευρολογική πάρα πολύ τακτικά, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς είναι ή πως πρέπει να χαρακτηριστεί.

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα πρέπει να είναι τελείως απλά και η γενική εντύπωση που πρέπει να επικρατήσει, για να μη χαθεί και πολύτιμος θεραπευτικός χρόνος, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια ανοσολογική οντότητα αυτοάνοσου συνδρόμου, όπου ο ερυθηματώδης λύκος, πιθανόν το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και ο «εγκεφαλικός» λύκος είναι το ίδιο πράγμα με διαφορετική κλινική έκφραση.

Όσο αφορά αυτή την κλινική έκφραση, εάν είναι της μιας ή της άλλης κατηγορίας, ένα ουσιαστικό ρόλο παίζει, πάντα μόνο όμως στο διαγνωστικό πεδίο, η ύπαρξη του ενός ή του άλλου αντισώματος, των αντιπηκτικών αντισωμάτων ή αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων ή οποιονδήποτε άλλων που μπορεί να έχουν σχέση με αυτά.

Βέβαια, στο θεραπευτικό τομέα αυτά δεν είναι μείζονος σημασίας, όπου η θεραπεία κατά κύριο λόγο είναι σταθερή και συγκεκριμένη, διαφέρει μόνο ως προς τις «ποσότητες».


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο γονέας του επιληπτικού παιδιού
Όταν πιστοποιηθούν σε ένα παιδάκι επιληπτικές κρίσεις, ανοίγεται αμέσως, από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, πέρα από το ιατρικό και ένα τεράστιο οικογενειακό πρόβλημα Περισσότερα...



Πόνος στη μάσηση και κρύο νερό
Είναι ένα φαινόμενο τακτικό, ένας ξαφνικός διαξιφιστικός πόνος, από τη μια μεριά του στόματος και της γλώσσας, μετά από επαφή με κάτι κρύο Περισσότερα...



Έρευνα για την προσομοίωση του εγκεφάλου
Ήδη στις αρχές του 2013 η Ευρωπαϊκή ένωση είχε διαθέσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να γίνουν έρευνες σχετικά με την προσομοίωση του εγκεφάλου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit