• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο και η σημασία παρακολούθησης της πορείας της νόσου

Υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο και η σημασία παρακολούθησης της πορείας της νόσου

Υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο και η σημασία παρακολούθησης της πορείας της νόσου

Μπορούμε να πούμε το δύσκολο στην περίπτωση του υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου δεν είναι η διάγνωση του με τα σημερινά μέσα που διαθέτουν οι γιατροί, αλλά κυρίως η παρακολούθηση της πορείας του και η τροποποίηση της φαρμακευτικής του αγωγής.

Ενώ η διάγνωση και η εντόπιση της έκτασης του προβλήματος είναι σχετικά εύκολη υπόθεση με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, όπως π.χ. για τη μορφολογία των ηωσινόφιλων κυττάρων, είναι πάρα πολύ δύσκολη η παρακολούθηση της πορείας.

Πρέπει, δηλαδή, σε διάφορα κλινικά και θεραπευτικά στάδια να υπάρχει η δυνατότητα εξακρίβωσης κατά πόσο έχουμε επιδείνωση ή ελάττωση των συμπτωμάτων.

Έχει βρεθεί τουλάχιστον από την πείρα μας στη Βιονευρολογική ότι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις αυξομειώσεις, έχοντας μια ευθέως ανάλογη πορεία με την καλυτέρευση ή χειροτέρευση της κλινικής εικόνας.

Αν και φαίνεται περίεργο αυτό, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι στο υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο έχουμε μια άμεση συμμετοχή, μικρή ή μεγάλη, σχεδόν πάντα με το κεντρικό νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου η καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος είναι πάντα ένας μεγάλος βοηθός.

Βέβαια, για όλα αυτά χρειάζεται η ανάλογη πείρα και η ανάλογη προσπάθεια, προκειμένου να υπάρχει η σιγουριά της διάγνωσης και η επακριβής γνώση του κλινικού σημείου της πορείας της νόσου. Αλλά όταν κανείς είναι σχολαστικός, σε ότι αφορά αυτά, πάντοτε γίνονται με ικανοποιητική επιτυχία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Άσχημοι καιροί για νάρκισσους
Ζούμε σε μία εποχή όπου τα γενικά κοινωνικά αντανακλαστικά είναι έτσι ρυθμισμένα ώστε να αποφεύγεται κάθε είδους ένταση, σύγκρουση και τραυματική εμπειρία. Περισσότερα...





Κεφαλαλγίες και ερυθηματώδης λύκος
Ο ερυθυμάτωδης λύκος είναι ίσως ένα από τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως έχουμε παρατηρήσει από τις έρευνες μας εδώ στη Βιονευρολογικη, που εμφανίζεται και επηρεάζεται τακτικότερα από τους εξωτερικούς παράγοντες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit