• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Φωτοευαισθησία, ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Φωτοευαισθησία, ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Φωτοευαισθησία, ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε ορισμένες μορφές της σκλήρυνση κατά πλάκας έχουμε παρατηρήσει εδώ στη Βιονευρολογική πολύ τακτικά το «παράπονο» της ύπαρξης μιας φωτοευαισθησίας. Η ύπαρξη αυτής της φωτοευαισθησίας με ταυτόχρονη πιστοποίηση των παρενεργειών της πάνω στο κεντρικό νευρικό σύστημα έχει διαπιστωθεί και με τη χρήση του εγκεφαλογραφήματος.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι σε περιπτώσεις φωτοερεθισμού παρουσιάζονται ταυτόχρονα στοιχεία επιληπτικών εκφορτίσεων από το κεντρικό νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα εμφανίζονται κλινικά συμπτώματα συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια γέφυρα ανάμεσα στις δυο σημειολογικές καταστάσεις, του ερυθηματώδους λύκου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της οποίας κοινό στοιχείο είναι η φωτοευαισθησία.

Το γεγονός δείχνει μια ευρεία έκταση των κλινικών συμπτωμάτων που είναι δυνατόν να συνοδεύουν τη μια ή την άλλη αρρώστια, να προέχουν λόγω της έντασης τους, με αποτέλεσα ο κλινικός γιατρός συχνά να «μπερδεύεται» για το που βρίσκονται και πως αντιμετωπίζονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις φωτοευαισθησίας επιβάλλεται πάντα και η σκέψη συμμετοχής του κεντρικού νευρικού συστήματος ή η συνύπαρξη με κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπεται ο συσχετισμός, διότι τόσο και στη μια όσο και στην άλλη κατάσταση είναι απαραίτητη η αύξηση της έντασης της θεραπείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού εμφράκτου στην περίπτωση σακχαρώδη διαβήτη;
Από τις δικές μας έρευνες, σε ότι αφορά τα ιστορικά ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικές επιπλοκές του τύπου εγκεφαλικού εμφράκτου ή άλλες διαταραχές του αγγείου, πρέπει να υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος έως και τριπλάσιος, όταν προχωράει η ηλικία Περισσότερα...



Alzheimer, επιληψία, γενετική
Ένας από τους δικαιολογημένους φόβους που έχουν τόσο οι ασθενείς για τους επιγόνους τους όσο και οι συγγενείς για τους εαυτούς τους είναι το κληρονομικό δυναμικό της γενετικής προδιάθεσης της νόσου τουAlzheimer. Περισσότερα...



«Κατηγοριοποίηση» των επιληπτικών σπασμών της παιδικής ηλικίας
Επειδή υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη «γκάμα» παιδικών σπασμών ή επιληπτικών συνδρόμων στη νεαρή ηλικία, εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, κατά κανόνα, προσπαθούμε μια άτυπη «κατηγοριοποίηση» κατά ηλικία, αρχίζοντας από το μηδέν έως το δωδέκατο έτος της ηλικίας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit