• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ιμπογκαΐνη και στερητικό σύνδρομο

Ιμπογκαΐνη και στερητικό σύνδρομο

Ιμπογκαΐνη και στερητικό σύνδρομο

H ιμπογκαΐνη είναι η δραστική ουσία που βγαίνει από το θαμνώδες φυτό ιμπόγκα που κυρίως φύεται στην Κεντρική Αφρική. Η ουσία αυτή είναι ένα αλκαλοειδές που βγαίνει από το φλοιό της ρίζας αυτού του θάμνου και χρησιμοποιείται από τους Ιθαγενείς για τελετουργικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Μετά τη δεκαετία του 40 Γαλλικές έρευνες έχουν προωθήσει πάρα πολύ τις γνώσεις, σε ότι αφορά την ιμπογκαΐνη και τη δράση της, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φαρμακευτικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Πέρα από το γεγονός ότι σαν αλκαλοειδές καλύπτει μια σειρά παρενεργειών που έχουν τα άλλα ναρκωτικά με στόχο την απεξάρτηση, κυρίως την εξάλειψη του στερητικού συνδρόμου, έχει έντονη δράση και σαν αναλγητικό και σαν ηρεμιστικό.

Βέβαια, όλα αυτά είναι εξαρτημένα από τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης και παρακολούθησης της δράσης της. Μέχρι μικρές δόσεις των 100-200 mg είναι ικανοποιητική σαν διεγερτικό και σαν φάρμακο. Από εκεί και πέρα όμως σε υψηλότερες δόσεις δρα σαν παραισθησιογόνο, βάζει τον οργανισμό σε έντονη εγρήγορση με αποτέλεσμα καμία φορά και το θάνατο.

Πρέπει να ελέγχεται σταδιακά και με μεγάλη προσοχή κατά τη χορήγηση της και αυστηρά κάτω από την ιατρική θεραπευτών με μεγάλη γνώση στο αντικείμενο. Πάντως, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σαν «όπλο» για την απεξάρτηση, διότι έχει αποδειχτεί ότι εισχωρεί στο ασυνείδητο και μπορεί να αποκαταστήσει ψυχικές δυσλειτουργίες που έρχονται με το στερητικό σύνδρομο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

On-off προβλήματα στη νόσο του Parkinson
Στη νόσο του Parkinson τα on-off φαινόμενα εμφανίζονται με απότομη και απροειδοποίητη διαταραχή των κινήσεων, έτσι που ο ασθενής να μένει «παγωμένος» και να μην μπορεί να κινηθεί ακόμα παρόλο που καταβάλλει τη μέγιστη δύναμη. Περισσότερα...



Η άνοια και η έλλειψη βιταμίνης Β12
Λόγω των μοντέρνων συνθηκών διαβίωσης και ιδιαίτερα των διατροφικών συνηθειών κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική έχουμε καταστάσεις υποβιταμίνωσης Β12. Περισσότερα...



Parkinson και «βραδυφρενία»
Η «βραδυφρενία» είναι ένας παλιός όρος που χρησιμοποιείται κυρίως προκειμένου να χαρακτηριστεί η βραδύτητα της σκέψης, η αδυναμία έκφρασης και γενικά ο συντονισμός γνωστικών λειτουργιών. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit