• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί τα μηνιγγιώματα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Γιατί τα μηνιγγιώματα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Γιατί τα μηνιγγιώματα αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Τα μηνιγγιώματα είναι όγκοι που προέρχονται από την αραχνοειδή μήνιγγα του εγκεφάλου και έχουν μια πολύ «δυναμική» πορεία, σε ότι αφορά τον τρόπο αύξησης τους.

Είναι πλέον γνωστό από τις νέες έρευνες ότι τα μηνιγγιώματα μεταξύ των άλλων έχουν υποδοχείς για προγεστερόνη, οιστρογόνα, πεπτίδια, αμίνες, κορτιζόνη, σωματοστατίνη και χολοκυστοκινίνη.

Αυτοί οι υποδοχείς έχουν την τάση να προσλαμβάνουν ουσίες του σώματος και ορμόνες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή ακριβώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα σωματίδια έχει την τάση να προσλαμβάνεται από τους υποδοχείς των μηνιγγιωμάτων και να αυξάνεται ο όγκος τους και η κλινική τους εικόνα.

Έτσι λοιπόν είναι πάντοτε ουσιώδες στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης, όπου υπάρχει έστω και η υπόνοια ενός μηνιγγιώματος, να γίνεται επακριβής έλεγχος, ακόμη και σε ελαφριές περιπτώσεις.

Ο λόγος που πρέπει να γίνεται εκτενής έλεγχος είναι γιατί μπορούμε στην περίοδο αυτή να παρατηρήσουμε μια απότομη ανάπτυξη του όγκου με κλινικά συμπτώματα που να είναι «δυσβάστακτα», ακόμη και για την εγκυμοσύνη.

Κοντολογίς, χρειάζεται μια εμπεριστατωμένη, κλινική και εργαστηριακή έρευνα των μηνιγγιωμάτων σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και πρόληψης, σε ότι αφορά τη διαδικασία του τοκετού.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Εκρηκτικά επεισόδια» και διαταραχή της συμπεριφοράς
Δεν είναι λίγα τα άτομα που τελείως αναίτια σε διάφορες στιγμές της ημέρας και ιδιαίτερα μετά από ψυχική επιβάρυνση παρουσιάζουν έντονο το πρόβλημα «εκρηκτικών επεισοδίων». Περισσότερα...



Μυελίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα
Ένα ουσιαστικό διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα είναι όταν έχουμε και τις δυο αυτές περιπτώσεις της μηνιγγοεγκεφαλίτιδος και μυελίτιδας σαν ξεχωριστές κλινικές οντότητες, αλλά με ταυτόχρονη ύπαρξη Περισσότερα...



Τρία χρόνια παρακολούθησης ασθενούς με τη νόσο Alzheimer
Κατά τα έτη 1907 έως 1910 ο ίδιος ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ παρακολούθησε προσεκτικά έναν ασθενή, τον λεγόμενο Johann F, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ασθενής όπου μετά το θάνατο του πλέον τελείως «ντοκουμενταρισμένα» πιστοποιήθηκε μικροσκοπικά και η νόσος του Alzheimer Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit