• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κατηγορίες μηνιγγιωμάτων

Κατηγορίες μηνιγγιωμάτων

Κατηγορίες μηνιγγιωμάτων

Τα μηνιγγιώματα σαν εγκεφαλικοί όγκοι χωρίζονται ιστολογικά σε διάφορες ομάδες. Ανάλογα με την ομάδα υφίσταται και η πρόγνωση της πορείας της νόσου, ιδιαίτερα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση στην πρόγνωση της πορείας των μηνιγγιωμάτων παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, διότι από τη διαδικασία αυτή εξαρτάται και η περαιτέρω πορεία.

Εάν καταφέρει ο νευροχειρουργός και απομακρύνει τον όγκο 100%, η πρόγνωση είναι πάρα πολύ θετική, διότι σε αυτό το στάδιο πλέον τα μηνιγγιώματα δεν επανεμφανίζονται. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μην υπάρχει μια «επιτυχία» στο 100%, γιατί η ανατομική θέση των μηνιγγιωμάτων να είναι τέτοια που να μην επιτρέπει την πλήρη χειρουργική απομάκρυνση τους. Έτσι λοιπόν έχουμε τέσσερις ομάδες βαρύτητας της κακοήθειας των μηνιγγιωμάτων, από 1-4.

Η πρώτη ομάδα έχει τα συνηθισμένα μηνιγγιώματα χωρίς καμία εξέλιξη, τα οποία παρουσιάζουν μια αγγειωματώδη και μικροκυστική εσωτερική διαταραχή. Η ομάδα δυο είναι η ομάδα όπου αρχίζουν να εμφανίζονται οι λεγόμενες νεκρώσεις με αυξητικές τάσεις˙ οπότε έχουμε μετά την εμφάνιση των όγκων τις ομάδες τρία και τέσσερα.

Βέβαια, αυτές οι κατατάξεις γίνονται μετά από βιοπτικές εξετάσεις με κύριο σκοπό να προσανατολιστούν οι γιατροί, σε ότι αφορά την πρόγνωση, και να αναλάβουν κατάλληλα μέτρα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γενετικά δεδομένα, πρόγνωση και θεραπεία της νόσου Alzheimer
Τα τελευταία χρόνια οι εντατικές έρευνες έχουν δείξει με μεγάλη σαφήνεια ότι πλέον υπάρχει μια γενετική προδιάθεση στις περισσότερες μορφές της νόσου του Alzheimer Περισσότερα...



Ο χρόνιος πόνος και η «νήσος του εγκεφάλου»
Τα διάφορα επώδυνα συμπτώματα, σύνδρομα και ακόμη οι ασθένειες που τα συνοδεύουν εξετάζονται αναλυτικά εδώ στη Βιονευρολογική Περισσότερα...



Κατανόηση της μουσικής και ομιλία
Όπως έχουν δείξει οι σύγχρονες έρευνες, μουσική και ομιλία χρησιμοποιούν το ίδιο νευρωνικό τόξο στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit