• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Πλέον η διάγνωση των μηνιγγιωμάτων σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας γίνεται κυρίως νευροακτινολογικά. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις, περίπου πάνω από το 25%, που ανακαλύπτονται τυχαία, ενώ γίνεται έλεγχος για άλλα συμπτώματα, μέσω μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε σε αυτές τις διαδικασίες είναι ότι η μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και η αξονική, στην περίπτωση που έχουμε την υπόνοια ενός μηνιγγιώματος, πρέπει να συνοδεύεται και από τη χορήγηση σκιαγραφικού.

Το σκιαγραφικό στο 90% περίπου των μηνιγγιωμάτων δημιουργεί καταστάσεις εμπλουτισμού που καταγράφονται από την τομογραφία, μπορούν να αναλυθούν και να δώσουν πληροφορίες για την προσέλευση του, την έκταση του, ακόμη και προγνωστικές υποθέσεις.

Σε ότι αφορά την πρώτη τους εμφάνιση, εμφανίζονται υπέρτονα σε 70% των περιπτώσεων και προσλαμβάνουν έντονο σκιαγραφικό. Όπως και να έχει, η χορήγηση σκιαγραφικού, πριν και μετά την αξονική ή μαγνητική διάγνωση, πρέπει να υφίσταται πάντα, ακόμη και για την παρακολούθηση της πορείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η «συνεχής πάλη»
Υπάρχουν πάρα πολλές παροιμίες, ρητά ακόμα και φιλοσοφικά δοκίμια όσον αφορά τη συνεχή πάλη που βρίσκεται ο ανθρώπινος οργανισμός και γενικά ο άνθρωπος ως ον. Περισσότερα...



Η διαδραστική εγκεφαλική λειτουργία
Στη διαδραστική εγκεφαλική λειτουργία έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε το συντονισμό όρασης και ακοής σε δυο διαφορετικούς εγκεφάλους ταυτόχρονα Περισσότερα...



«Κατηγοριοποίηση» των επιληπτικών σπασμών της παιδικής ηλικίας
Επειδή υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη «γκάμα» παιδικών σπασμών ή επιληπτικών συνδρόμων στη νεαρή ηλικία, εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, κατά κανόνα, προσπαθούμε μια άτυπη «κατηγοριοποίηση» κατά ηλικία, αρχίζοντας από το μηδέν έως το δωδέκατο έτος της ηλικίας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit