• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα μηνιγγιώματα και η αιμάτωση τους

Τα μηνιγγιώματα και η αιμάτωση τους

Τα μηνιγγιώματα και η αιμάτωση τους

Τα μηνιγγιώματα είναι ογκώδη μορφώματα, κατά την πορεία της αραχνοειδούς μεμβράνης του κρανίου. Ως εκ τούτου, κατά κανόνα η αγγειακή τους τροφοδότηση γίνεται από αγγεία που έρχονται έξω από το κρανίο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η έξω καρωτίδα αρτηρία και πολλοί μηνιγγιακοί κλάδοι που υπάρχουν σε αυτήν. Αυτοί οι κλάδοι κάνουν πλέγματα, τα οποία τροφοδοτούν τα μηνιγγιώματα και μάλιστα μπορεί να βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη.

Αυτό σημαίνει ότι μια «τοπική κυκλοφορία» είναι πάντοτε δυνατή, έτσι που να δημιουργεί, κυρίως από πλευράς αγγειακής τροφοδοσίας, το φόβο νέας εμφάνισης μηνιγγιωμάτων.

Όπως και να έχει, όλα αυτά είναι κλινικά στοιχεία που πρέπει πάντοτε ένας γιατρός να τα λάβει υπόψη, γιατί όταν ακόμη είναι η συμπτωματολογία ελαφριά ή υπάρχει μια επιτυχημένη νευροχειρουργική επέμβαση δε σημαίνει πως το πρόβλημα έχει λυθεί.

Αυτοί οι παράγοντες, όπως αυτός της αιμάτωσης, μπορούν να προκαλέσουν νέες επικίνδυνες καταστάσεις και να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Έτσι είναι ουσιαστική η πρόβλεψη τους, σε ότι αφορά τόσο την ανατομική τους τοποθέτηση όσο και την κατανομή τους.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H κληρονομική πολυεμφρακτική άνοια με ημικρανίες
Πρόκειται για τις πιο χαρακτηριστικές επιπλοκές των ημικρανιακών κρίσεων. Έχει έντονη κληρονομική επιβάρυνση και τακτικά βρίσκεται και στα μέλη της ίδιας οικογένειας, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική Περισσότερα...



Εγκεφαλο-ιώσεις και ιδιοπαθές πάρκινσον
Το πάρκινσον είναι μια ασθένεια, κατά κύριο λόγο, της τρίτης ηλικίας με χαρακτηριστική συμπτωματολογία Περισσότερα...



H παραδοχή του λάθους και η αυταπάτη
Κατά κανόνα, είναι απόλυτα νορμάλ και φυσιολογικό να δείχνουμε παντού τον αληθινό μας χαρακτήρα και όπως ακριβώς είναι σχηματισμένο κάθε άτομο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit