• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το σύνδρομο του Φόστερ Κένεντι και το οσφρητικό μηνιγγίωμα

Το σύνδρομο του Φόστερ Κένεντι και το οσφρητικό μηνιγγίωμα

Το σύνδρομο του Φόστερ Κένεντι και το οσφρητικό μηνιγγίωμα

Αρκετές φορές τα μηνιγγιώματα όταν είναι σε σαφείς θέσεις που κατά κύριο λόγο πιο τακτικά εμφανίζονται, όπως π.χ. στην περίπτωση ενός οσφρητικού μηνιγγιώματος, τότε έχουμε και την ανάλογη συμπτωματολογία. Είναι επόμενο να περιμένουμε κάτι τέτοιο, διότι η θέση εμφάνισης είναι σταθερή και παράλληλα είναι γνωστό το ανατομικό «περιβάλλον» που συμβαίνει αυτό.

Όταν λοιπόν έχουμε ένα οσφρητικό μηνιγγίωμα, τότε αναμενόμενα, αν αυτό είναι κάπως κεντρικά, να έχουμε από την ισοϋψή πλευρά μια ατροφία του οπτικού νεύρου με οίδημα θηλής και ένα οίδημα θηλής και από την αντίθετη πλευρά.

Πριν την ανακάλυψη της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, αυτά τα σύνδρομα ήταν για τους κλινικούς γιατρούς, οι οποίοι δεν είχαν την επάρκεια των διαγνωστικών μέσων, σχεδόν οι μοναδικοί «οδηγοί» για την τοποθέτηση έγκαιρα της διάγνωσης και πολλές φορές η απαρχή και της χειρουργικής θεραπείας.

Βέβαια, με τα χρόνια και με τα νέα διαγνωστικά μέσα έχουν μόνο ιστορική αξία ή επιβεβαίωση μιας κλινικής διάγνωσης ή μια διαγνωστική βαρύτητα κατά την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Δεν παύει όμως, ο καλός κλινικός γιατρός να έχει πάντα τη γνώση τους και την ανάγκη τους, προκειμένου να προχωράει σε σωστά βήματα για το καλό του ασθενούς του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Επιληπτικές διαταραχές στη νόσο Crohn
Σε αρκετές κλινικές εικόνες, κυρίως σε παιδιά, υπάρχει κοινή εμφάνιση μικρών ή μεγάλων επιληπτικών κρίσεων και γαστρεντερικών διαταραχών. Περισσότερα...





Τι είναι το σύνδρομο της ορθοστατικής υπότασης;
Αν και θεωρείται σχετικά σπάνιο, εντούτοις στη Βιονευρολογική έχουμε διαπιστώσει ότι το σύνδρομο της ορθοστατικής υπότασης εμφανίζεται αρκετά συχνά, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit