• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και νευρολογικές παθήσεις

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και νευρολογικές παθήσεις

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και νευρολογικές παθήσεις

Ο όρος «αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο» αναφέρεται σε ασθενείς που εμφανίζουν τις τυπικές κλινικές εκδηλώσεις με τάση προς θρομβώσεις και παράλληλα έχουν θετικά αντικαρδιολιπινικά αντισώματα ή αυτά του αντιπηκτικού λύκου. Στη Βιονευρολογική παρατηρούμε σχεδόν πάντα έναν τέτοιο συνδυασμό με κλινική εικόνα και εργαστηριακά συμπτώματα, κυρίως σε περιπτώσεις άλλων νευρολογικών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Σε όλες τις περιπτώσεις έχει δειχτεί ότι η τακτική παρακολούθηση, μετά από τον κλινικό ερεθισμό της πιστοποίησης τέτοιων συμπτωμάτων, είναι ένας πολύ μεγάλος σπουδαίος παράγοντας και κύριο εργαλείο για αυτή τη δουλειά αποτελούν οι προσδιορισμοί των αντικαρδιολιπινικών αντισωμάτων.

Μερικές φορές αυτοί οι προσδιορισμοί είναι «σωτήριοι» για τον ασθενή, όταν γίνονται στο σωστό χρόνο και η εκτίμηση τους λαμβάνει άμεση πιστοποίηση, σε ότι αφορά τις υποθέσεις του γιατρού για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της πορείας της θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει η δυνατότητα αυτών των εξετάσεων σε γρήγορη και φτηνή μορφή, έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική ότι όσο πιο τακτικά πιστοποιούνται τα αντικαρδιολιπινικά αντισώματα, πάντοτε προκύπτουν και νέοι σχηματισμοί με την υπάρχουσα κλινική εικόνα της νευρολογικής νόσου.

Ιδιαίτερα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως π.χ. η σκλήρυνση κατά πλάκας, όλο και τακτικότερα πιστοποιούν την ύπαρξη τέτοιων αντισωμάτων που δείχνει ότι σε κάποιο σημείο η εμφάνιση αυτής της ανοσοδιαταραχής είναι κοινή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο έλεγχος του νευροφυτικού συστήματος
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στη σύγχρονη νευρολογία έχει αποδειχτεί ότι ο έλεγχος του νευροφυτικού συστήματος παίζει ένα κεντρικό ρόλο για την εύρεση της διαφοροδιάγνωσης πολλών νευροψυχιατρικών νοσημάτων Περισσότερα...



Έρπης και προκαλσιτονίνη
Οι εξετάσεις συγκέντρωσης της προκαλσιτονίνης σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, αν όχι σ’ όλες αλλά σ’ αυτές που εμφανίζονται με βαριά κλινική συμπτωματολογία, είναι απαραίτητες προκειμένου να πιστοποιηθεί εάν ταυτόχρονα υπάρχει και μία βακτηριακή λοίμωξη ή όχι. Περισσότερα...



Όνειρα εν κινήσει
Είναι γνωστή η ρήση «βαδίζει και παραμιλά»˙ πρόκειται για μία κατάσταση την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ονείρωξη εν κινήσει. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit