• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κεφαλαλγία, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, νεφρά

Κεφαλαλγία, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, νεφρά

Κεφαλαλγία, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, νεφρά

Σε αυτό το συνδυασμό παθογένειας, των διαφόρων συμπτωμάτων από νεφρά και εγκέφαλο, έχουμε τακτική ταύτιση αυτών, σε ότι αφορά νεφρικές διαταραχές, κυρίως λόγω θρομβώσεων στα αγγεία των νεφρών, και έντονη κεφαλαλγία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στο αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Οι νεφρικές εκδηλώσεις που προέρχονται από το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε θρομβώσεις των νεφρικών αγγείων.

Τόσο η νεφρική αρτηρία όσο και η νεφρική φλέβα, καθώς επίσης και οι κλάδοι τους, όπως είναι οι ενδονεφρικές αρτηρίες, τα αρτηριόλια, τα τριχοειδή του σπειράματος και τα φλεβίδια, μπορούν να θρομβωθούν και να προκαλέσουν σε μεγάλη έκταση διαταραχές από τα νεφρά που ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι η έντονη κεφαλαλγία.

Γενικά, αυτό το συνδυασμό συμπτωμάτων πρέπει να το προσέχουμε πάντα, όταν υπάρχει ένα ιστορικό μιας νεφρικής πάθησης που συνδυάζεται με κεφαλαλγία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αναλγησία και NMDA-υποδοχείς
Οι NMDA-υποδοχείς στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα στο επίπεδο του νωτιαίου μυελού, δημιουργούν μία υπερευαισθησία σε ότι αφορά τα διάφορα είδη του πόνου. Περισσότερα...



Λεμφώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος
Όταν η λέμφος προσβάλλεται από διάφορους μικροοργανισμούς, ιούς, βακτήρια, αρχίζει και δημιουργεί μεταξύ των άλλων, μέσω της κυκλοφορίας της, πιεστικά προβλήματα, λόγω αύξησης του όγκου των λεμφαδένων, καθώς επίσης και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδίως στη βάση του κρανίου λόγω της εμφάνισης ενδοεγκεφαλικών λεμφωμάτων Περισσότερα...



Τα δυο «σκέλη» του λόγου
Ο λόγος αποτελεί μια λειτουργία του επικρατούντος ημισφαιρίου του εγκεφάλου, το οποίο στο 80% των ατόμων είναι το αριστερό Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit